ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μισθό έως 100 ευρώ παίρνουν 126.956 εργαζόμενοι!

Το υπουργείο Εργασίας ομολογεί τον εργασιακό Μεσαίωνα

Στοιχεία-σοκ για την κατάσταση στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει η απάντηση 33 σελίδων που έστειλε το υπουργείο Εργασίας στους δανειστές. Για να απαντήσει σημείο προς σημείο στις νέες απαιτήσεις τους για ακόμη χαμηλότερους μισθούς, πιο εύκολες απολύσεις και… επέκταση της εργασιακής ζούγκλας.

Η έκθεση, που αποκαλύπτει σήμερα η «Real News, δείχνει ότι επικρατεί ήδη εργασιακός μεσαίωνας, καθώς 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται µε μισθό έως 100 ευρώ τον μήνα! Αυτό προβλέπει η σύμβασή τους.

Συνολικά, μισό εκατομμύριο απασχολούμενοι έχουν αποδοχές μικρότερες από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ. Παράλληλα, ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών των Ελλήνων από το 2009 μέχρι το 2014 μειώθηκε κατά 26,3%, ενώ μόλις το 40% των εργαζομένων της χώρας απασχολείται µε όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι πάνω από το 50% των προσλήψεων για την περίοδο 2013-2015 ήταν µε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, µε αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνονται µε το 1/2 ή το 1/4 του κατώτατου μισθού.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι η μείωση των κατώτατων αποδοχών όχι µόνο απέτυχε να διευκολύνει την επανείσοδο των ανέργων στην αγορά εργασίας, αλλά, αντίθετα, οδήγησε σε µια άνευ προηγουμένου αύξηση των επιπέδων της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες περικοπές. Όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις µε ιδιαίτερα δυσμενείς όρους για τους εργαζομένους, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. κυριαρχούν οι κλαδικές συμβάσεις.

Το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας επισημαίνεται ότι δεν χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές, καθώς συμφωνούν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ειδήσεις και συμβουλές για επενδύσεις, forex, trading, κρυπτονομίσματα, τράπεζες και δάνεια.

Επικοινωνία

financialbox22@gmail.com