Bitcoin – Τιμή και Αγορά

1Bitcoin
BTC
62,748.17
1.00000000 BTC
Marketcap
1,233,358,043,323
Volume (24h)
47,117,796,234
Circulating Supply
19,655,681 BTC
Total Supply
21,000,000 BTC

Περιεχόμενα

Bitcoin – Χρήσιμες Πληροφορίες


  • Charts

  • Ιστορικό

  • Αγορές

  • Social

  • Νέα

  • Σχόλια

  • Zoom
  • Hour
  • Day
  • Week
  • Month
  • Year
  • All Time
  • Type
  • Line Chart
  • Candlestick
* Currency in EUR
Historical Price for Bitcoin
DateOpenCloseHighLowVolume
Bitcoin Markets
#SourcePairVolumePriceChangeUpdated

    Bitcoin Μετατροπή σε Νόμισμα

    BTC

    Τι Είναι το Bitcoin;

    Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα στον κόσμο - ένα είδος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου που χρησιμοποιεί κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού για την καταγραφή, την υπογραφή και την αποστολή συναλλαγών μέσω του Bitcoin blockchain - όλα αυτά χωρίς την επίβλεψη μιας κεντρικής αρχής.

    Το Bitcoin ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 από έναν ανώνυμο προγραμματιστή υπολογιστών ή ομάδα προγραμματιστών με το ψευδώνυμο "Satoshi Nakamoto". Το δίκτυο είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών peer-to-peer που χρησιμοποιεί ένα κρυπτονόμισμα που ονομάζεται bitcoin για τη μεταφορά χρημάτων μέσω του διαδικτύου ή για να λειτουργεί ως αποθήκη αξίας όπως ο χρυσός και το ασήμι.

    Κάθε bitcoin αποτελείται από 100 εκατομμύρια satoshis (οι μικρότερες μονάδες του bitcoin), καθιστώντας το μεμονωμένο bitcoin διαιρετό μέχρι οκτώ δεκαδικά ψηφία. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα κλάσμα ενός bitcoin με μόλις ένα δολάριο ΗΠΑ.

    Τιμή Bitcoin

    Το Bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα με τιμή 62,748.17 και με συνολική αξία (marketcap) 1,233,358,043,323 . Η τιμή του Bitcoin σήμερα είναι increased 2.46% μεταβολή στις τελευταίες 24 ώρες. Η κατάταξή του στον πίνακα κρυπτονομισμάτων είναι 1 και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών είναι 47,117,796,234 .

    Η τιμή του Bitcoin είναι γνωστή για την έντονη αστάθειά της, αλλά παρά το γεγονός αυτό, έχει γίνει το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις από κάθε κατηγορία (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των εμπορευμάτων και των ομολόγων) κατά την τελευταία δεκαετία - σημειώνοντας την εκπληκτική άνοδο 9.000.000% μεταξύ 2010 και 2020.

    Όταν το κρυπτονόμισμα ξεκίνησε στις αρχές του 2009, καθώς ο Satoshi Nakamoto εξόρυξε το μπλοκ γένεσης του Bitcoin (το πρώτο μπλοκ στην αλυσίδα μπλοκ του Bitcoin), 50 BTC τέθηκαν σε κυκλοφορία στην τιμή των 0,00 δολαρίων.

    Πενήντα bitcoin συνέχισαν να εισέρχονται στην κυκλοφορία σε κάθε μπλοκ (που δημιουργούνταν μία φορά κάθε 10 λεπτά) έως ότου έλαβε χώρα το πρώτο συμβάν μείωσης στο μισό τον Νοέμβριο του 2012 (βλ. παρακάτω). Τα halvings αναφέρονται στο σύστημα έκδοσης του bitcoin, το οποίο προγραμματίστηκε στον κώδικα του Bitcoin από τον Satoshi Nakamoto. Ουσιαστικά περιλαμβάνει την αυτόματη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των νέων BTC που εισέρχονται στην κυκλοφορία κάθε 210.000 μπλοκ.

    Τον Φεβρουάριο του 2011, η τιμή του BTC έφτασε για πρώτη φορά στην ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ. Το ορόσημο αυτό ενθάρρυνε νέους επενδυτές στην αγορά, και κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες, η τιμή του bitcoin συνέχισε να αυξάνεται - φτάνοντας στην κορύφωσή της πάνω από τα 30 δολάρια.

    Μέχρι τις αρχές του 2013, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα είχε ανακάμψει από ένα παρατεταμένο πτωτικό επεισόδιο και ανέβηκε πάνω από τα 1.000 δολάρια, αν και μόνο για λίγο. Όμως, με το διαβόητο χάκινγκ του Mt Gox, την Κίνα να ανακοινώνει την πρώτη της απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων και άλλες καταστάσεις, χρειάστηκαν άλλα τέσσερα χρόνια για να επιστρέψει η τιμή του BTC και πάλι πάνω από τα 1.000 δολάρια. Μόλις ξεπεράστηκε αυτό το επίπεδο, ωστόσο, η τιμή του bitcoin συνέχισε να αυξάνεται δραματικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2017, έως ότου η BTC κορυφώθηκε στο προηγούμενο μακροχρόνιο ιστορικό υψηλό της, στα 19.850 δολάρια.

    Κατά τη διάρκεια του 2018, ολόκληρη η αγορά κρυπτογράφησης βυθίστηκε σε αυτό που είναι πλέον γνωστό ως "χειμώνας κρυπτογράφησης" - μια ετήσια bear market. Μόνο τον Δεκέμβριο του 2020, όταν το bitcoin επέστρεψε για να δοκιμάσει το προηγούμενο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, ξεπέρασε τελικά αυτό το ιστορικό επίπεδο και αυξήθηκε περαιτέρω κατά 239% μέσα στις επόμενες 119 ημέρες σε ένα νέο ιστορικό υψηλό των 64.799 δολαρίων.

    Πώς λειτουργεί το Bitcoin

    Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι σαν το email του χρηματοπιστωτικού κόσμου. Το νόμισμα δεν υπάρχει σε φυσική μορφή και η συναλλαγή του νομίσματος γίνεται απευθείας μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη χωρίς τραπεζικούς μεσάζοντες για τη διευκόλυνση της συναλλαγής. Όλα γίνονται δημόσια μέσω μιας διαφανούς, αμετάβλητης, κατανεμημένης τεχνολογίας βιβλίων που ονομάζεται blockchain.

    Τα κύρια χαρακτηριστικά της τεχνολογίας blockchain:

    • Οι συναλλαγές Bitcoin καταγράφονται σε ένα δημόσιο, κατανεμημένο βιβλίο καταγραφής, γνωστό ως "blockchain", το οποίο μπορεί να κατεβάσει ο καθένας και να βοηθήσει στη συντήρησή του.

    • Οι συναλλαγές αποστέλλονται απευθείας από τον αποστολέα στον παραλήπτη χωρίς μεσάζοντες.

    • Οι κάτοχοι που αποθηκεύουν το δικό τους bitcoin έχουν τον πλήρη έλεγχο πάνω σε αυτό. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό χωρίς το κρυπτογραφικό κλειδί του κατόχου.


    Το Bitcoin δεν υπάρχει σε φυσική μορφή.

    Το Bitcoin έχει μια σταθερή προσφορά 21 εκατομμυρίων. Δεν μπορούν να δημιουργηθούν άλλα bitcoin και οι μονάδες bitcoin δεν μπορούν να καταστραφούν.

    Οι χρήστες του Bitcoin στέλνουν και λαμβάνουν νομίσματα μέσω του δικτύου εισάγοντας τις πληροφορίες του δημόσιου κλειδιού που συνδέονται με το ψηφιακό πορτοφόλι κάθε ατόμου.

    Προκειμένου να δοθούν κίνητρα στο κατανεμημένο δίκτυο των ατόμων που επαληθεύουν τις συναλλαγές bitcoin (miners), σε κάθε συναλλαγή επισυνάπτεται μια αμοιβή. Η αμοιβή απονέμεται σε όποιον miner προσθέσει τη συναλλαγή σε ένα νέο μπλοκ. Οι αμοιβές λειτουργούν με ένα σύστημα δημοπρασίας πρώτης τιμής, όπου όσο υψηλότερη είναι η αμοιβή που συνδέεται με τη συναλλαγή, τόσο πιο πιθανό είναι ένας ανθρακωρύχος να επεξεργαστεί πρώτος τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

    Κάθε μεμονωμένη συναλλαγή bitcoin που πραγματοποιείται πρέπει να δεσμεύεται μόνιμα στο βιβλίο blockchain του Bitcoin μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται "εξόρυξη". Η εξόρυξη Bitcoin αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία οι miners ανταγωνίζονται χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό υπολογιστών, γνωστό ως τσιπ ολοκληρωμένου κυκλώματος ειδικής εφαρμογής (ASIC), για να ξεκλειδώσουν το επόμενο μπλοκ στην αλυσίδα.

    Το ξεκλείδωμα των μπλοκ λειτουργεί ως εξής

    Η εξόρυξη κρυπτογράφησης χρησιμοποιεί ένα σύστημα που ονομάζεται κρυπτογραφικός κατακερματισμός. Αυτή η λειτουργία απλώς λαμβάνει οποιαδήποτε είσοδο (μηνύματα, λέξεις ή δεδομένα οποιουδήποτε είδους) και τη μετατρέπει σε έναν αλφαριθμητικό κώδικα σταθερού μήκους, γνωστό ως "κατακερματισμός".

    Κάθε είσοδος δημιουργεί έναν εντελώς μοναδικό κατακερματισμό και είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς ποιες είσοδοι θα δημιουργήσουν συγκεκριμένους κατακερματισμούς. Ακόμη και η αλλαγή ενός χαρακτήρα της εισόδου θα οδηγήσει σε έναν εντελώς διαφορετικό κωδικό σταθερού μήκους.

    Κάθε νέο μπλοκ έχει μια τιμή που ονομάζεται "target hash". Για να κερδίσουν το δικαίωμα να συμπληρώσουν το επόμενο μπλοκ, οι ανθρακωρύχοι πρέπει να παράγουν ένα hash που είναι μικρότερο ή ίσο με την αριθμητική τιμή του hash "στόχου". Δεδομένου ότι οι κατακερματισμοί είναι εντελώς τυχαίοι, είναι απλώς θέμα δοκιμής και λάθους μέχρι να πετύχει ένας ανθρακωρύχος.

    Αυτή η μέθοδος που απαιτεί από τους ανθρακωρύχους να χρησιμοποιούν μηχανές και να ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να επιτύχουν κάτι είναι γνωστή ως σύστημα proof-of-work και έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει κακόβουλους παράγοντες από το να κάνουν spamming ή να διαταράσσουν το δίκτυο.

    Όποιος ξεκλειδώνει επιτυχώς το επόμενο μπλοκ ανταμείβεται με έναν καθορισμένο αριθμό bitcoin, γνωστό ως "ανταμοιβές μπλοκ" και μπορεί να προσθέσει έναν αριθμό συναλλαγών στο νέο μπλοκ. Κερδίζει επίσης τυχόν αμοιβές συναλλαγών που συνδέονται με τις συναλλαγές που προσθέτει στο νέο μπλοκ. Ένα νέο μπλοκ ανακαλύπτεται περίπου μία φορά κάθε 10 λεπτά.

    Οι ανταμοιβές μπλοκ του Bitcoin μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Κάθε 210.000 μπλοκ, ή περίπου μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των bitcoin που λαμβάνονται από κάθε ανταμοιβή μπλοκ μειώνεται στο μισό για να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των bitcoin που εισέρχονται στο χώρο με την πάροδο του χρόνου. Από το 2021, οι miners λαμβάνουν 6,25 bitcoin κάθε φορά που εξορύσσουν ένα νέο μπλοκ. Η επόμενη μείωση στο μισό των bitcoin αναμένεται να γίνει το 2024 και θα δει τις ανταμοιβές μπλοκ bitcoin να μειώνονται στα 3,125 bitcoin ανά μπλοκ. Καθώς η προσφορά νέων bitcoin που εισέρχονται στην αγορά μειώνεται, θα κάνει την αγορά bitcoin πιο ανταγωνιστική - υπό την προϋπόθεση ότι η ζήτηση για bitcoin παραμένει υψηλή.

    Η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin

    Η διαδικασία που απαιτεί από τους συντελεστές του δικτύου να αφιερώνουν χρόνο και πόρους για τη δημιουργία νέων μπλοκ διασφαλίζει ότι το δίκτυο παραμένει ασφαλές. Αλλά αυτή η ασφάλεια έχει ένα τίμημα. Από το 2021, το δίκτυο Bitcoin καταναλώνει περίπου 93 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως - περίπου την ίδια ενέργεια που καταναλώνει η 34η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

    Αυτή η όρεξη για ηλεκτρική ενέργεια έχει προκαλέσει ευρεία κριτική από διασημότητες όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk έως κυβερνητικούς φορείς όπως το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας και η Γερουσία των ΗΠΑ σχετικά με τον αντίκτυπο του Bitcoin στην κλιματική αλλαγή. Όμως, ενώ τα στοιχεία για την ηλεκτρική ενέργεια είναι ανησυχητικά υψηλά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εξόρυξη bitcoin αντιπροσωπεύει το πολύ το 1,29% της κατανάλωσης ενέργειας κάθε χώρας. Για να μην αναφέρουμε ότι το Bitcoin είναι ένα πλήρες χρηματοπιστωτικό σύστημα του οποίου η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μετρηθεί και να παρακολουθηθεί, σε αντίθεση με το σύστημα fiat, το οποίο δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια και απαιτεί μια σειρά από πρόσθετα επίπεδα για να λειτουργήσει, συμπεριλαμβανομένων των ΑΤΜ, των μηχανημάτων καρτών, των τραπεζικών υποκαταστημάτων, των οχημάτων ασφαλείας, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και των τεράστιων κέντρων δεδομένων.

    Υπάρχουν επίσης διάφορες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για το Κλίμα Crypto και του Συμβουλίου Εξόρυξης Bitcoin, που στοχεύουν στη βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα του Bitcoin, ενθαρρύνοντας τους miners να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Διαχείριση

    Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το δίκτυο Bitcoin δημιουργήθηκε από έναν προγραμματιστή ή ομάδα προγραμματιστών, γνωστό μόνο ως "Satoshi Nakamoto". Κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξής του, άλλοι προγραμματιστές προσχώρησαν για να εργαστούν στο πρωτόκολλο, όπως ο κρυπτογράφος Hal Finney, οι κρυπτογράφοι Wei Dai και Nick Szabo και ο προγραμματιστής λογισμικού Gavin Andresen.

    Υπήρξε επίσης μια σειρά άλλων προγραμματιστών, συμπεριλαμβανομένων των Pieter Wuille και Peter Todd, οι οποίοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Bitcoin Core - του πρώτου πελάτη στο δίκτυο Bitcoin. Ένας πελάτης είναι ένα κομμάτι λογισμικού που επιτρέπει σε έναν συμμετέχοντα στο δίκτυο να τρέξει έναν κόμβο και να συνδεθεί με τo blockchain.

    Ένα αμερικανικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με την ονομασία Bitcoin Foundation ιδρύθηκε το 2012 για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την υιοθέτηση του πρωτοκόλλου Bitcoin. Μετά από τρία χρόνια, ωστόσο, το ίδρυμα ξέμεινε τελικά από μετρητά και διαλύθηκε.

    Το 2014, ο Adam Back, ένας άλλος cypherpunk και εφευρέτης του Hashcash - ενός κρυπτογραφικού αλγορίθμου κατακερματισμού που δημιουργήθηκε το 1997 και χρησιμοποιούσε τον ίδιο μηχανισμό proof-of-work που θα υιοθετούσε αργότερα το Bitcoin - συνίδρυσε το Blockstream. Η Blockstream είναι μια κερδοσκοπική τεχνολογική εταιρεία που αναπτύσσει νέες υποδομές στο δίκτυο Bitcoin, συμπεριλαμβανομένου του Lightning Network και των sidechains.


    Ειδήσεις και συμβουλές για επενδύσεις, forex, trading, κρυπτονομίσματα, τράπεζες και δάνεια.

    Επικοινωνία

    financialbox22@gmail.com