Οδηγός Επενδύσεων για αρχαρίους

Περιεχόμενα

Τι είναι η επένδυση

Επενδύσεις

Επένδυση σημαίνει να βάζετε κάποια από τα χρήματά σας στην άκρη για το μέλλον και αυτά να δουλεύουν για εσάς. Όταν επενδύετε, αγοράζετε κάτι που πιστεύετε ότι θα αυξηθεί σε αξία με την πάροδο του χρόνου.

Η επένδυση έχει τη δυνατότητα να αποφέρει καλύτερη απόδοση από έναν αποταμιευτικό λογαριασμό. Παρόλο που τα χρήματά σας δεν είναι κλειδωμένα, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να τα βάλετε στην άκρη για τουλάχιστον 5 χρόνια, ώστε να τους δώσετε τις καλύτερες πιθανότητες να αναπτυχθούν. Και να θυμάστε ότι η αξία οποιασδήποτε επένδυσης μπορεί να μεταβληθεί, οπότε μπορεί να πάρετε πίσω λιγότερα από όσα έχετε βάλει.

Με τη χρηματιστηριακή αγορά και φαινομενικά κάθε άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων να ανθεί, οι αρχάριοι μπορεί να είναι πρόθυμοι να βουτήξουν βαθιά στα επενδυτικά νερά.

Αλλά πριν προβούν σε οποιαδήποτε επένδυση, είναι σημαντικό για τους νέους επενδυτές να γνωρίζουν ποια είναι η ανοχή τους στον κίνδυνο. Ορισμένες επενδύσεις ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες και δεν θέλετε να βρεθείτε προ εκπλήξεως μετά την πραγματοποίηση της επένδυσης.

Σκεφτείτε πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε χωρίς τα χρήματα που θα επενδύσετε και αν αισθάνεστε άνετα να μην έχετε πρόσβαση σε αυτά για μερικά χρόνια ή και περισσότερο.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις όταν επενδύετε

Η επένδυση ενέχει κινδύνους, καθώς η αξία των επενδύσεών σας μπορεί να μειωθεί αλλά και να αυξηθεί. Εάν αποφασίσετε να το κάνετε, συνιστάται να επενδύετε μακροπρόθεσμα (πέντε χρόνια ή περισσότερο), καθώς όσο περισσότερο επενδύετε, τόσο περισσότερο χρόνο έχετε για να αντιμετωπίσετε τυχόν διακυμάνσεις της αγοράς.

Ακολουθούν ορισμένες κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για όσους ξεκινούν τις επενδύσεις.

Οι Καλύτερες επενδύσεις για αρχάριους

1. Λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης

Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να αυξήσετε την απόδοση των χρημάτων σας πάνω από αυτήν που κερδίζετε σε έναν τυπικό λογαριασμό τρεχούμενων λογαριασμών. Οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης, οι οποίοι συχνά ανοίγονται μέσω μιας ηλεκτρονικής τράπεζας, τείνουν να πληρώνουν υψηλότερους τόκους κατά μέσο όρο από τους τυπικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, ενώ εξακολουθούν να παρέχουν στους πελάτες τακτική πρόσβαση στα χρήματά τους.
Αυτή η επένδυση μπορεί να είναι μια καλή λύση για να τοποθετήσετε χρήματα που αποταμιεύετε για μια αγορά τα επόμενα δύο χρόνια ή απλά τα κρατάτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

2. Πιστοποιητικά κατάθεσης (CD)

Τα CD είναι ένας άλλος τρόπος για να κερδίσετε πρόσθετους τόκους στις αποταμιεύσεις σας, αλλά δεσμεύουν τα χρήματά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα CD για διαφορετικές χρονικές περιόδους, όπως έξι μήνες, ένα έτος ή ακόμη και πέντε έτη, αλλά συνήθως δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα χρήματα πριν από τη λήξη του CD χωρίς να πληρώσετε ποινή.

Αυτά θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλή και αν αγοράσετε ένα μέσω μιας μεγάλης και έμπιστης τράπεζας, είστε καλυμμένοι μέχρι 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ανά κατηγορία ιδιοκτησίας.

3. Αμοιβαία κεφάλαια

Τα αμοιβαία κεφάλαια δίνουν σε μεγάλο βαθμό στους επενδυτές την ευκαιρία να επενδύσουν σε ένα πακέτο μετοχών ή ομολόγων (ή άλλων περιουσιακών στοιχείων) που μπορεί να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν εύκολα μόνοι τους.

Τα πιο δημοφιλή αμοιβαία κεφάλαια παρακολουθούν δείκτες όπως ο S&P 500, ο οποίος αποτελείται από περίπου 500 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ. Τα αμοιβαία κεφάλαια δείκτη συνήθως συνοδεύονται από πολύ χαμηλές προμήθειες για τους επενδυτές των κεφαλαίων, και ενίοτε δεν έχουν καθόλου προμήθειες.

Αυτά τα χαμηλά κόστη βοηθούν τους επενδυτές να διατηρούν μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων για τον εαυτό τους και μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό τρόπο για την οικοδόμηση πλούτου με την πάροδο του χρόνου.

4. ETFs

Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, ή ETFs, είναι παρόμοια με τα αμοιβαία κεφάλαια στο ότι κατέχουν ένα καλάθι κινητών αξιών, αλλά διαπραγματεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τον ίδιο τρόπο που θα διαπραγματευόταν μια μετοχή.

Τα ETF δεν έχουν τις ίδιες ελάχιστες επενδυτικές απαιτήσεις με τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία συνήθως ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες δολάρια. Τα ETF μπορούν να αγοραστούν με το κόστος ενός μεριδίου συν τυχόν αμοιβές ή προμήθειες που σχετίζονται με την αγορά, αν και μπορείτε να ξεκινήσετε με ακόμη λιγότερα χρήματα, αν ο χρηματιστής σας επιτρέπει την επένδυση σε κλασματικά μερίδια.

Τόσο τα ETF όσο και τα αμοιβαία κεφάλαια είναι ιδανικά περιουσιακά στοιχεία για να τα διατηρείτε σε λογαριασμούς που ευνοούνται από τη φορολογία.

5. Μετοχές

Η αγορά μετοχών μεμονωμένων εταιρειών είναι η πιο επικίνδυνη επενδυτική επιλογή που συζητείται εδώ, αλλά μπορεί επίσης να είναι μία από τις πιο αποδοτικές.

Αλλά πριν αρχίσετε να κάνετε συναλλαγές, θα πρέπει να εξετάσετε αν η αγορά μιας μετοχής έχει νόημα για εσάς. Αναρωτηθείτε αν επενδύετε μακροπρόθεσμα, που γενικά σημαίνει τουλάχιστον πέντε χρόνια, και αν κατανοείτε την επιχείρηση στην οποία επενδύετε.

Οι μετοχές τιμολογούνται κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας διαπραγμάτευσης και εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι συχνά παρασύρονται στη νοοτροπία των βραχυπρόθεσμων συναλλαγών όταν κατέχουν μεμονωμένες μετοχές.

Αλλά μια μετοχή είναι ένα μερικό μερίδιο ιδιοκτησίας σε μια πραγματική επιχείρηση και με την πάροδο του χρόνου η περιουσία σας θα αυξάνεται μαζί με εκείνη της υποκείμενης εταιρείας στην οποία επενδύσατε.

Εάν δεν αισθάνεστε ότι έχετε την εμπειρία ή το κουράγιο να ασχοληθείτε με μεμονωμένες μετοχές, εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε την πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση που προσφέρουν τα αμοιβαία κεφάλαια ή τα ETF.

Γιατί πρέπει να αρχίσετε να επενδύετε

Η επένδυση είναι ζωτικής σημασίας αν θέλετε να διατηρήσετε την αγοραστική δύναμη των αποταμιεύσεών σας και να επιτύχετε μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους, όπως η συνταξιοδότηση ή η δημιουργία πλούτου. Αν αφήσετε τις αποταμιεύσεις σας να κάθονται σε έναν κλασικό τραπεζικό λογαριασμό με ελάχιστους ή καθόλου τόκους, τελικά ο πληθωρισμός θα μειώσει την αξία των μετρητών που με κόπο κερδίσατε.

Επενδύοντας σε περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές και ομόλογα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι αποταμιεύσεις σας συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό ή ακόμη και ότι τον ξεπερνούν.
Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, όπως οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης ή τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε περισσότερα από τις αποταμιεύσεις σας, ενώ εργάζεστε για μια μεγάλη αγορά, όπως ένα αυτοκίνητο ή μια προκαταβολή για ένα σπίτι.

Οι μετοχές και τα ETF θεωρούνται καλύτερα για μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η συνταξιοδότηση, επειδή ενέχουν πρόσθετο κίνδυνο, αλλά είναι πιο πιθανό να αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου.

Σημαντικές εκτιμήσεις για νέους επενδυτές

Ανοχή κινδύνου: Πριν ξεκινήσετε να επενδύετε, θα πρέπει να κατανοήσετε τη δική σας ανοχή στον κίνδυνο. Οι ευμετάβλητες επενδύσεις, όπως οι μετοχές, μπορεί να κάνουν κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ άβολα όταν πέφτουν, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να πουλήσετε τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Η γνώση της ανοχής σας στον κίνδυνο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ποιες επενδύσεις είναι οι καταλληλότερες για εσάς.

Οικονομικοί στόχοι: Καθορίστε τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους που θέλετε να επιτύχετε μέσω της αποταμίευσης και της επένδυσης. Η κατανόηση των στόχων σας θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σταθερό σχέδιο.

Ενεργός ή παθητικός: Θα πρέπει επίσης να αποφασίσετε αν θα θέλατε να είστε παθητικός ή ενεργός επενδυτής. Ένας παθητικός επενδυτής τυπικά κατέχει ένα περιουσιακό στοιχείο όπως διαφοροποιημένα αμοιβαία κεφάλαια ή ETF που χρεώνουν χαμηλές αμοιβές, ενώ ένας ενεργός επενδυτής μπορεί να επιλέξει μεμονωμένες επενδύσεις ή αμοιβαία κεφάλαια που στοχεύουν σε καλύτερες επιδόσεις από την αγορά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παθητική επένδυση τείνει να υπερτερεί της ενεργητικής επένδυσης με την πάροδο του χρόνου.

Κάντε το μόνοι σας ή προσλάβετε κάποιον: Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να διαχειριστείτε μόνοι σας τις επενδύσεις σας μέσω ενός διαδικτυακού χρηματιστή ή να προσλάβετε έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο (ή ρομποτικό σύμβουλο) για να σας βοηθήσει. Πιθανόν να επιβαρυνθείτε με χαμηλότερο κόστος αν το κάνετε μόνοι σας, αλλά ένας σύμβουλος μπορεί να είναι χρήσιμος για όσους μόλις ξεκινούν.

Φόροι: Αν έχετε επενδύσεις σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό, πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσετε φόρους για τους τόκους, τα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη που κερδίζετε. Μπορείτε να αποφύγετε αυτούς τους φόρους κατέχοντας επενδύσεις σε λογαριασμούς συνταξιοδότησης που ευνοούνται φορολογικά, όπως ένας IRA.

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ξεκινήσετε να επενδύετε

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεστε πολλά χρήματα για να ξεκινήσετε να επενδύετε. Οι περισσότεροι διαδικτυακοί χρηματιστές δεν έχουν ελάχιστο ποσό λογαριασμού για να ξεκινήσετε και ορισμένοι προσφέρουν κλασματική επένδυση μετοχών για όσους ξεκινούν με μικρά ποσά δολαρίων ή ευρώ.

Με λίγα μόνο ευρώ μπορείτε να αγοράσετε ETF που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών. Οι πλατφόρμες μικροεπενδύσεων θα σας επιτρέψουν ακόμη και να στρογγυλοποιήσετε τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικής κάρτας ως έναν τρόπο για να ξεκινήσετε τις επενδύσεις.

Συνοψίζοντας

Εάν μόλις αρχίζετε να ασχολείστε με τις επενδύσεις, φροντίστε να εξετάσετε την ανοχή σας στον κίνδυνο και τους οικονομικούς σας στόχους πριν δεσμεύσετε χρήματα σε μια επένδυση. Ορισμένες επενδύσεις, όπως οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης, επιτρέπουν τη γρήγορη πρόσβαση σε χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές θα πρέπει μάλλον να αποτελούν μέρος ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού σχεδίου.

Πολλοί αρχάριοι επενδυτές στρέφονται επίσης στους ρομποτικούς συμβούλους, όπου ένας αλγόριθμος επιλέγει και διαχειρίζεται αυτόματα ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) για εσάς, με βάση τις ατομικές οικονομικές σας ανάγκες και την όρεξή σας για κίνδυνο.

Ειδήσεις και συμβουλές για επενδύσεις, forex, trading, κρυπτονομίσματα, τράπεζες και δάνεια.

Επικοινωνία

financialbox22@gmail.com