Οι 6 καλύτερες επιλογές για μακροχρόνιες επενδύσεις απο το χαρτοφυλάκιο του Warren Buffett

Ο Γουόρεν Μπάφετ επιδιώκει να βρει μετοχές που είναι υποτιμημένες στην τιμή τους σε σύγκριση με την εσωτερική τους αξία. Χρηματοοικονομικές μετρήσεις όπως η τιμή/λογιστική αξία (P/B), η τιμή προς κέρδη (P/E), η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) και η μερισματική απόδοση έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη ζυγαριά του Μπάφετ. Επιπλέον, ο Buffett αναζητά εταιρείες που διαθέτουν αυτό που αποκαλεί “οικονομικές τάφρους” – υψηλά εμπόδια εισόδου για έναν ανταγωνιστή που μπορεί να θελήσει να εισβάλει στην αγορά και να διαβρώσει τα περιθώρια κέρδους.

Οι Nike, Burlington Northern Sante Fe Corp., ConocoPhillips, Costco, The Coca-Cola Company και Proctor & Gamble έχουν καλή τιμή ως προς την λογιστική τους αξία (P/B), καλή τιμή ως προς τα κέρδη (P/E), καλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) και καλή μερισματική απόδοση, σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση του Buffett.

Nike Inc.

Το όνομα Nike (NKE) είναι συνώνυμο των αθλητικών παπουτσιών υψηλής απόδοσης, αλλά η εταιρεία έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τα υποδήματα και είναι πλέον ηγέτης στον τομέα της ένδυσης, των αθλητικών ειδών και σχεδόν οτιδήποτε άλλο αφορά τους αθλητές. Η Nike βρίσκεται επίσης κοντά στην κορυφή σχεδόν σε κάθε αγορά στην οποία συμμετέχει.

Από τις 3 Δεκεμβρίου 2020, η εταιρεία διαθέτει 9,48 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 12,97 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό χρέος. Η εταιρεία αυτή κάνει επίσης μεγάλες εισβολές στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες και διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα και πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα στον κόσμο.

Σιδηρόδρομος Burlington Northern Santa Fe (BNSF)

Ο Μπάφετ πιστεύει πραγματικά σε αυτή την εταιρεία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, τόσο πολύ που έβαλε 34 δισεκατομμύρια δολάρια στις 3 Νοεμβρίου 2009

Αυτή η εταιρεία εμπορευματικών σιδηροδρόμων είτε κατέχει είτε μισθώνει 32.500 χιλιόμετρα διαδρομής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η Burlington Northern Santa Fe Railway (BNSF) μεταφέρει σχεδόν τα πάντα που κάνουν μια οικονομία να κινείται, από καταναλωτικά αγαθά και αυτοκίνητα μέχρι ξυλεία, πετρέλαιο και άνθρακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ο Buffett κατέχει πλειοψηφικό πακέτο στην BNSF, η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, καθώς αποκτήθηκε ως 100% θυγατρική της Berkshire το 2010.

Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις όπως η BNI θεωρούνται ωφελημένοι “πρώιμου κύκλου” από την ενίσχυση της οικονομίας- όταν η δραστηριότητα ανακάμπτει μετά από μια ύφεση, οι εταιρείες μεταφορών τείνουν να είναι μεταξύ των πρώτων που βλέπουν υψηλότερες παραγγελίες, καθώς και αυξημένες πωλήσεις και αύξηση των κερδών. Η Burlington Northern έχει επίσης μέσο P/E κάτω από το μέσο όρο της αγοράς και μερισματική απόδοση 0,05% στο σύνολο της αγοράς.

ConocoPhillips

Η ConocoPhillips (COP) είναι μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία που συμμετέχει σε όλα τα τμήματα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, από τη γεώτρηση μέχρι τη διύλιση και τις τελικές πωλήσεις διυλισμένων προϊόντων όπως η βενζίνη, το φυσικό αέριο και τα πετρελαιοχημικά για βιομηχανική χρήση.

Μετά από ένα ιστορικά ευμετάβλητο έτος για τους τομείς της ενέργειας και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η ConocoPhillips ανακοίνωσε ζημίες τρίτου τριμήνου 2020 ύψους 0,5 δισ. δολαρίων ή (0,42) δολαρίων ανά μετοχή, σε σύγκριση με κέρδη τρίτου τριμήνου 2019 ύψους 3,1 δισ. δολαρίων ή 2,74 δολαρίων ανά μετοχή. Η εταιρεία διένειμε επίσης 0,5 δισ. δολάρια σε μερίσματα και ανακοίνωσε αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος για τους μετόχους.

Costco

Αυτός ο διαχειριστής εκπτωτικών αποθηκών είναι ο ορισμός του αργού και σταθερού κέρδους για δεκαετίες. Λειτουργώντας υπό την αυστηρή φιλοσοφία του περιορισμού των περιθωρίων κέρδους ώστε οι πελάτες να λαμβάνουν χαμηλότερες τιμές όποτε το κάνει η Costco (COST), η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα πιστό κοινό που αγγίζει τα όρια του φανατισμού.

Τα μέλη πληρώνουν μια ετήσια συνδρομή στην Costco για το δικαίωμα να ψωνίζουν στα καταστήματα, και οι περισσότεροι κάτοχοι καρτών Costco θα σας πουν ότι μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα από το κόστος της συνδρομής σε μια μόνο επίσκεψη. Εν τω μεταξύ, αυτές οι συνδρομές των μελών πέφτουν σαν βράχος στην τελική γραμμή της Costco ως καθαρό εισόδημα.

Η Costco πουλάει κυρίως είδη παντοπωλείου, προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αλλά μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σε μια αποθήκη της Costco, όπως ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, εποχιακά είδη, κοσμήματα και είδη οικιακής βελτίωσης.

Η Coca-Cola

Ο Μπάφετ κατέχει μετοχές της ομώνυμης εταιρείας παραγωγής αναψυκτικών από το 1988 και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες συμμετοχές του. Η Coca-Cola (KO) συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, ακολουθώντας μια μοναδική στρατηγική πώλησης κυρίως σιροπιού και συμπυκνωμάτων σε εμφιαλωτές και εστιατόρια, τα οποία στη συνέχεια παρασκευάζουν τα τελικά προϊόντα που βλέπετε στα παντοπωλεία και τα εστιατόρια.

Ενώ η αγορά των ΗΠΑ είναι κάπως κορεσμένη, η κορυφαία μάρκα και τα υψηλά περιθώρια κέρδους καθιστούν την Coca-Cola μια αστείρευτη πηγή μετρητών και κερδών, χρόνο με το χρόνο. Επιπλέον, η εταιρεία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων στο εξωτερικό και έχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των προϊόντων της σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία. Ενώ η Coca-Cola India παρουσίασε πτώση 2% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της, τα συνολικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 18,16% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2019-20. Τέλος, τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκαν κατά 18,63% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2019-20 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Procter & Gamble

Είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα προϊόν της Procter & Gamble (PG) σε κάθε σπίτι στην Αμερική. Η εταιρεία είναι ένας Γολιάθ των καταναλωτικών προϊόντων, με μάρκες όπως οι Tide, Bounty, Pampers, Head & Shoulders, Gillette, Olay, Crest, Oral-B, Dawn, Downy και Duracell. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της P&G είναι να ανταγωνίζεται μόνο σε αγορές όπου κατέχει το νούμερο ένα ή το νούμερο δύο μερίδιο αγοράς και να καταργεί προϊόντα όταν δεν μπορεί να αποκτήσει αυτή την ηγετική θέση. Η κατοχή ενός κορυφαίου μεριδίου αγοράς επιτρέπει στην PG να αυξάνει εύκολα τις τιμές των προϊόντων όταν αυξάνεται το κόστος παραγωγής των προϊόντων.

Από τις 3 Δεκεμβρίου 2020, η PG έχει επίσης μερισματική απόδοση 2,27% και λόγο τιμής προς κέρδη (P/E) 25,55,14.

Ειδήσεις και συμβουλές για επενδύσεις, forex, trading, κρυπτονομίσματα, τράπεζες και δάνεια.

Επικοινωνία

financialbox22@gmail.com