Wise (TransferWise): Μεταφέρετε χρήματα στο εξωτερικό χωρίς χρέωση

Η καλύτερη τράπεζα για μεταφορά χρημάτων από και προς το εξωτερικό;

Εάν αναζητάτε φθηνότερους τρόπους για να στείλετε χρήματα στο εξωτερικό, η Wise (πρώην TransferWise) είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στις τράπεζες.

TransferWise κριτική – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το Wise είναι ένας απλός τρόπος για να μεταφέρετε χρήματα πέρα από τα Ελληνικά σύνορα για προσωπικές ή επαγγελματικές ανάγκες.

Σας δίνει πρόσβαση σε πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες της μεσαίας αγοράς, την ισοτιμία που μόνο οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες παίρνουν όταν μεταφέρουν χρήματα μεταξύ τους.

Αυτή είναι η ζωντανή ισοτιμία που θα βρείτε σε ανεξάρτητες πηγές όπως η Google και η XE.com.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης της Wise money transfer είναι η διαφάνεια της προσφερόμενης ισοτιμίας και των χρεώσεων που χρεώνονται εκ των προτέρων.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις ελλείψεις που σταθμίζονται έναντι των πλεονεκτημάτων της Wise.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

 • Δεν έχει χρεώσεις στις συναλλαγές όπως έχουν οι τράπεζες
 • Διαφάνεια: Πολύ φθηνότερα από τις τράπεζες
 • Γρήγορες μεταφορές: η μεταφορά από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα στη δοκιμή μας διήρκεσε 13 δευτερόλεπτα
 • Εξαιρετική εμπειρία χρήστη στις εφαρμογές για επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητά

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Δεν υπάρχει δυνατότητα παραλαβής μετρητών
 • Μεγαλύτερος χρόνος μεταφοράς για ορισμένες διαδρομές (βάσει διαδικτυακών αξιολογήσεων χρηστών)

Είμαι υπέρ των απλών και φθηνών τρόπων αποστολής χρημάτων στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Όταν ήρθα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμπιστεύτηκα μια Αγγλική τράπεζά (για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να την αναφέρω) και χρησιμοποιούσα την υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων που προσέφερε για χρόνια, μόνο και μόνο για να καταλάβω αυτό:

Οι τράπεζες χρεώνουν ένα εξωφρενικό ποσό σε (κρυφές) χρεώσεις μετατρέποντας τα χρήματά σας σε κακή συναλλαγματική ισοτιμία.

Το καλύτερο μέρος; (Για τις τράπεζες, φυσικά!)

Δεν το αντιλαμβάνεστε καν αυτό- επειδή σας προσφέρουν μια μεταφορά με “μηδενικά τέλη”.
Θυμηθείτε:

Εάν μια εταιρεία δεν σας χρεώνει τέλη για τις μεταφορές σας στο εξωτερικό, παίρνει ένα μερίδιο προσφέροντάς σας μια συναλλαγματική ισοτιμία που έχει ένα περιθώριο σε σύγκριση με την ισοτιμία της μέσης αγοράς. Αυτά είναι τα δύο μοναδικά επικρατέστερα επιχειρηματικά μοντέλα.

Μπορείτε να κάνετε έναν απλό έλεγχο μαζί μου! Αναζητήστε “GBP to EUR” στο Google ή ελέγξτε το ζεύγος GBP-EUR στο XE.com και η ισοτιμία που βλέπετε εκεί είναι η πραγματική ισοτιμία της μέσης αγοράς!

Το να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων των τραπεζών σας χωρίς να καταλαβαίνετε το κόστος που συνεπάγεται δεν είναι καλή ιδέα. Μου πήρε ΧΡΟΝΙΑ για να συνειδητοποιήσω το λάθος μου και ανέλαβα δράση αμέσως μόλις κατάλαβα τι γινόταν.

Στην προσπάθειά μου να βρω τον καλύτερο τρόπο μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα, έπεσα πάνω στην Wise το 2014 (γνωστή ως TransferWise μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021), η οποία άλλαζε τον τρόπο τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες μετέφεραν παραδοσιακά χρήματα.

Η Wise δεν είναι πλέον η μόνη υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων που προσφέρει μια διαφανή δομή τελών με την ανταλλαγή σε τιμές μεσαίας αγοράς, αλλά είναι ακριβώς εκεί στην κορυφή με μερικές από τις καλύτερες.

Τι είναι το Wise;

Η Wise (πρώην TransferWise) είναι μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων από ιδιώτη σε ιδιώτη που προσπαθεί να συνδυάσει τις μεταφορές για διαφορετικά ζεύγη νομισμάτων εξοικονομώντας χρήματα σε τέλη.

Είναι σαν να παίρνετε GBP εδώ από έναν φίλο στο Ηνωμένο Βασίλειο και να πληρώνετε EUR στον τραπεζικό του λογαριασμό στην Ελλάδα – εξοικονομώντας χρήματα που διαφορετικά θα σπαταλούσατε σε τραπεζικά τέλη συναλλαγών.

Αυτό ακριβώς κάνει η Wise και αυτό την καθιστά έναν από τους πιο διαφανείς και φθηνούς τρόπους αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό. (Θα καλύψω τις λεπτομερείς λεπτομέρειες του πώς λειτουργεί σε λίγο!)

 • Με τη Wise, τα χρήματα δεν φεύγουν ποτέ από τα σύνορα!
 • Είναι η Wise (πρώην TransferWise) ασφαλής;
 • Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να εμπιστευτείτε την TransferWise (τώρα, Wise) με τα χρήματά σας, είναι απολύτως αξιόπιστη.
 • Όταν παραδίδετε τα χρήματά σας στη Wise για να τα στείλετε στους αγαπημένους σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!

Η Wise διακινεί πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι διαθέσιμη σε 59 χώρες που καλύπτουν 504 συνδυασμούς νομισμάτων.

Τους χρησιμοποιώ ο ίδιος εδώ και 6+ χρόνια και έχω μόνο υπέροχα πράγματα να πω γι’ αυτούς. Μπορώ -χωρίς κανένα δισταγμό- να εγγυηθώ για τη διαφάνεια των αιτημάτων μεταφοράς χρημάτων τους.

Η TransferWise είναι εξουσιοδοτημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) βάσει των κανονισμών για το ηλεκτρονικό χρήμα του 2011 για την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος.

Οι εφαρμογές στο διαδίκτυο και στο κινητό είναι ασφαλείς και προσφέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της ασφάλειας – η σύνδεση 2 βημάτων και η είσοδος με δακτυλικό αποτύπωμα είναι ασφαλείς και αρκετά βολικές κατά την τοποθέτηση νέων αιτημάτων μεταφοράς.

Σχετικά με το πρότυπο ασφάλειας της TransferWise

Παρέχει ασφάλεια κορυφαίου τραπεζικού επιπέδου, η οποία ελέγχεται συνεχώς από ανεξάρτητους φορείς και ενισχύεται με συνεχή εκπαίδευση όλου του προσωπικού της τράπεζας. Η ασφάλειά περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, όπως η σύνδεση 2 βημάτων (two-factor authentication) και οι διαδικασίες επαλήθευσης που εφαρμόζουν πλέον όλες οι τράπεζες. Αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διασφαλιστεί ότι ο λογαριασμό σας είναι προστατευμένος από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Wise / TransferWise Τέλη

Η TransferWise (τώρα Wise) ήταν πολύ διαφανής σχετικά με το πόσα πληρώνετε σε τέλη, και αυτό είναι το πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο που την έχει κάνει τόσο δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

Παρέχει πρόσβαση σε πραγματικές τιμές της μεσαίας αγοράς (τις τιμές που βλέπετε στο Google) στους καταναλωτές χωρίς να προσθέτει καμία προσαύξηση στη συναλλαγματική ισοτιμία. Η μόνη χρέωση είναι μια ανταγωνιστική αμοιβή την οποία θα την διαβάσετε με σαφήνεια και δεν έχει κρυφές χρεώσεις που μπορεί να εμφανισθούν μετά την συναλλαγή

Για μεταφορές χρημάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα, η TransferWise χρεώνει 0,35% + 0,29 λίρες Αγγλίας επί του μεταφερόμενου ποσού. Για μια μεταφορά 1000 GBP σε ευρώ, αυτό είναι 3,79 λίρες Αγγλίας.

Τώρα μπορεί να νομίζετε ότι αυτό είναι πολύ. Αλλά είναι πολύ καλύτερο από τη συνολική προσφορά που έχετε μέσω των τραπεζών. Ας το ξαναδούμε αυτό.

Η Wise (πρώην TransferWise) χρησιμοποιεί την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της μεσαίας αγοράς – την ισοτιμία που βλέπετε στο Google όταν κάνετε αναζήτηση από GBP σε EUR.

Ακόμα και μετά την καταβολή £5 περίπου ως αμοιβή για μια μεταφορά £1000, εξακολουθείτε να παίρνετε περισσότερα χρήματα κατά τη μετατροπή σε σύγκριση με τους περισσότερους παρόχους μεταφοράς χρημάτων – κυρίως τράπεζες.

Αν η τράπεζα/εταιρεία μεταφοράς χρημάτων σας διαφημίζει μια μεταφορά χρημάτων με 0% χρέωση και σας δελεάζει, σε πολλές περιπτώσεις πληρώνετε μέχρι και 10 φορές περισσότερα σε χρέωση στην τράπεζά σας.

transferwise

Πόσο διαρκεί η μεταφορά χρημάτων

Όταν άρχισα να στέλνω χρήματα με την TransferWise (που μετονομάστηκε σε Wise) το 2014, συνήθιζα να χρειάζομαι 1-2 εργάσιμες ημέρες για να φτάσουν τα χρήματα στο λογαριασμό του παραλήπτη για παράδειγμα, για μεταφορές GBP προς EUR.

Η τελευταία μου μεταφορά χρημάτων με τη Wise από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο διήρκεσε 13 δευτερόλεπτα!

Με την πάροδο των ετών, ο τρόπος με τον οποίο η Wise μεταφέρει χρήματα έχει αλλάξει πολύ και ο χρόνος που απαιτείται για τις μεταφορές χρημάτων έχει μειωθεί αισθητά.

Αν δοκιμάσετε τη Wise, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω και ενημερώστε με για το πόσο χρόνο σας πήρε η μεταφορά χρημάτων.

Πώς να πληρώσετε για τη μεταφορά με την Wise.com.

Ας δούμε αναλυτικά τις επιλογές σας για να πληρώσετε το Wise.

Μπορείτε να πληρώσετε χρησιμοποιώντας τραπεζικό έμβασμα στο λογαριασμό της Wise (η φθηνότερη επιλογή) ή άλλες μεθόδους πληρωμής, όπως πιστωτική/χρεωστική κάρτα, Apple pay (μέσω εφαρμογής iOS).

Για μια μεταφορά 1.000 λιρών:

Τράπεζα, μεταφορά SWIFT: 4,77 λίρες (μεταφορά χαμηλού κόστους και μεταφορά για προχωρημένους)

Χρεωστική/πιστωτική κάρτα, Apple Pay: 7,75 £ (γρήγορη και εύκολη μεταφορά)

Εάν χρησιμοποιείτε λογαριασμό TransferWise Borderless, μπορείτε επίσης να πληρώσετε από το υπόλοιπο των GBP σας.

Έγγραφα επαλήθευσης

Ανάλογα με τη χώρα από την οποία ξεκινάτε μια μεταφορά, η Wise ενδέχεται να χρειαστεί να σας επαληθεύσει.

 • Η επαλήθευση διαρκεί 1-3 ημέρες.

Ας δούμε γρήγορα πώς συγκρίνεται η Wise με άλλες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων.

1. InstaReM

Η InstaReM είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σαν την Wise που προσφέρει έναν γρήγορο, ασφαλή και βολικό τρόπο για να στείλετε χρήματα στο εξωτερικό. Όπως και η Wise, η InstaReM χρεώνει χαμηλά τέλη και ρυθμίζεται από τις αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με την InstaReM μπορείτε να στείλετε χρήματα σε 55+ χώρες με χαμηλές χρεώσεις και εξαιρετικές τιμές συναλλάγματος. Διαθέτουν επίσης ένα πρόγραμμα ανταμοιβής πιστότητας όπου μπορείτε να συλλέγετε πόντους για να τους χρησιμοποιήσετε στις επόμενες μεταφορές σας και να εξοικονομήσετε χρήματα.

2. Μεταφορά χρημάτων XE

Η XE είναι μια άλλη εναλλακτική λύση σαν την Wise και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα στον κλάδο των εμβασμάτων χρημάτων με δίκτυο 130+ χωρών και 98 νομισμάτων. Με προσιτές χρεώσεις και συναλλαγματικές ισοτιμίες σε πραγματικό χρόνο, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με την XE.

3. Remitly

Με το Remitly, μπορείτε να στείλετε γρήγορα διεθνή εμβάσματα χρημάτων από 17 χώρες σε περισσότερες από 100 χώρες υποδοχής σε όλο τον κόσμο.

Όπως και η Wise, προσφέρει ένα μοντέλο διαφανών τελών, ώστε να γνωρίζετε πάντα εκ των προτέρων πόσα θα πληρώσετε και πόσα θα λάβει ο παραλήπτης σας.

Το Remitly προσφέρει μερικές διαφορετικές επιλογές παράδοσης, όπως τραπεζική κατάθεση, παραλαβή μετρητών, παράδοση στο σπίτι, κινητά χρήματα και άλλα, ανάλογα με τη χώρα από την οποία στέλνετε χρήματα.

4. CurrencyFair

Η CurrencyFair υπερηφανεύεται ότι είναι “90% φθηνότερη από τις τράπεζες” για την αποστολή διεθνών εμβασμάτων. Προσφέρει επίσης μια ανοιχτή αγορά όπου οι χρήστες προσφέρουν και αποδέχονται μεταξύ τους συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι χρεώσεις και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του είναι συνήθως εξαιρετικές και τα χρήματα φτάνουν γρήγορα.

5. WorldRemit

Η WorldRemit είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σαν την Wise, αν ψάχνετε για μια υπηρεσία διεθνούς μεταφοράς χρημάτων που προσφέρει μια ποικιλία διαφορετικών τρόπων για να στείλετε χρήματα στους αγαπημένους σας. Είναι ένα αξιόπιστο όνομα στον κλάδο των εμβασμάτων που εξυπηρετεί 5,7 εκατομμύρια πελάτες χρησιμοποιώντας 70 διαφορετικά νομίσματα σε 130 χώρες παγκοσμίως.

Με την WorldRemit, μπορείτε να στείλετε χρήματα μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, πορτοφολιών κινητής τηλεφωνίας, ανανέωσης χρόνου ομιλίας και παραλαβής μετρητών.

Wise (πρώην TransferWise) Ανασκόπηση: Wiseise:

Συμπέρασμα

Ελπίζω τώρα να καταλάβατε πώς λειτουργεί η Wise και αν ταιριάζει στις ανάγκες σας για να στείλετε χρήματα στο εξωτερικό στους αγαπημένους σας.

Η Wise είναι πολύ διαφανής σχετικά με τα τέλη και το μοντέλο κέρδους της, διαθέτει φανταστικές εφαρμογές web/mobile και παρέχει μία από τις ταχύτερες λύσεις για να στείλετε χρήματα στην Ελλάδα (και οπουδήποτε αλλού!).

Δεν έχω συναντήσει κανένα πρόβλημα τα τελευταία σχεδόν 7 χρόνια που την χρησιμοποιώ προσωπικά.

Αν ήθελα να γίνω επιλεκτικός και να επισημάνω τι είναι αυτό που απασχολεί μερικούς ανθρώπους με βάση τις κριτικές που διάβασα στο Trustpilot θα ήταν αυτό:

Η ύπαρξη μιας υπηρεσίας εντοπισμού θέσης παραλαβής θα ήταν μια εξαιρετική προσθήκη για άτομα των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό (για παράδειγμα, στην Ελλάδα).

Αλλά, καταλαβαίνω ότι αυτό θα έκανε το Wise μια πιο ακριβή επιλογή, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια προσφορά για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Wise διαφορετικά.

Ένα άλλο ζήτημα που συνάντησα διαβάζοντας τις online κριτικές είναι: ορισμένες διαδρομές μεταφοράς διαρκούν λίγο περισσότερο από ό,τι υποσχέθηκαν, αλλά καταλαβαίνω ότι με την πάροδο του χρόνου η Wise θα συνεχίσει να εργάζεται για να τις κάνει πιο γρήγορες.

Το λέω αυτό επειδή πριν από μερικά χρόνια η μεταφορά χρημάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα διαρκούσε 1-2 ημέρες και τώρα διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη Wise για τη διεθνή μεταφορά χρημάτων σας, μεταβείτε στο Wise.com τώρα για να κλειδώσετε τη συναλλαγματική σας ισοτιμία.

Εκτός από τα πιθανά προβλήματα που ανέφερα παραπάνω, είμαι αρκετά ικανοποιημένος με την Wise και τη συνιστώ για την επόμενη μεταφορά σας.

Ελπίζω ότι αυτή η κριτική του financialbox σας βοήθησε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Εάν είχατε κακές εμπειρίες με την Wise ή συναντήσατε αρνητικές κριτικές ή παράπονα, παρακαλούμε μοιραστείτε την εμπειρία σας στα σχόλια παρακάτω.

Γιατί η TransferWise άλλαξε το όνομά της σε Wise;

Η TransferWise εγκαινιάστηκε το 2011 ως μια νέα υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων που φέρνει διαφάνεια στις κρυφές χρεώσεις και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που παραδοσιακά κυριαρχούνταν από τις τράπεζες. Τώρα είναι πολύ περισσότερα από μια απλή υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων – ο διεθνής λογαριασμός που χρησιμοποιείται από πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Με το Wise πλέον η TransferWise τοποθετείται ως ο πιο διεθνής λογαριασμός στον κόσμο.

Ειδήσεις και συμβουλές για επενδύσεις, forex, trading, κρυπτονομίσματα, τράπεζες και δάνεια.

Επικοινωνία

financialbox22@gmail.com