ETF : Τι είναι και πως μπορείτε να αγοράσετε

Τι είναι το ETF

Ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) είναι ένας τύπος συγκεντρωτικού επενδυτικού τίτλου που λειτουργεί όπως ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Συνήθως, τα ETF παρακολουθούν έναν συγκεκριμένο δείκτη, τομέα, εμπόρευμα ή άλλο περιουσιακό στοιχείο, αλλά σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETF μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν σε ένα χρηματιστήριο με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να αγοραστεί μια κανονική μετοχή.

Ένα ETF μπορεί να είναι δομημένο για να παρακολουθεί οτιδήποτε, από την τιμή ενός μεμονωμένου εμπορεύματος έως μια μεγάλη και ποικίλη συλλογή τίτλων. Τα ETF μπορούν ακόμη και να δομηθούν για την παρακολούθηση συγκεκριμένων επενδυτικών στρατηγικών.
Το πρώτο ETF ήταν το SPDR S&P 500 ETF (SPY), το οποίο παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500, και το οποίο παραμένει ένα ενεργά διαπραγματεύσιμο ETF μέχρι σήμερα.

Κατανόηση των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF)

Ένα ETF ονομάζεται διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο επειδή διαπραγματεύεται σε ένα χρηματιστήριο όπως ακριβώς και οι μετοχές. Η τιμή των μεριδίων ενός ETF αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας διαπραγμάτευσης, καθώς τα μερίδια αγοράζονται και πωλούνται στην αγορά. Αυτό συμβαίνει σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε χρηματιστήριο και τα οποία διαπραγματεύονται μόνο μία φορά την ημέρα μετά το κλείσιμο των αγορών. Επιπλέον, τα ETF τείνουν να είναι πιο οικονομικά αποδοτικά και πιο ρευστά σε σύγκριση με τα αμοιβαία κεφάλαια.

Ένα ETF είναι ένας τύπος αμοιβαίου κεφαλαίου που κατέχει πολλαπλά υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία και όχι μόνο ένα, όπως οι μετοχές. Επειδή υπάρχουν πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία σε ένα ETF, μπορεί να αποτελέσουν μια δημοφιλή επιλογή για διαφοροποίηση. Έτσι, τα ETF μπορούν να περιέχουν πολλούς τύπους επενδύσεων, όπως μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα ή ένα μείγμα τύπων επενδύσεων.

Ένα ETF μπορεί να κατέχει εκατοντάδες ή χιλιάδες μετοχές σε διάφορους κλάδους ή μπορεί να είναι απομονωμένο σε έναν συγκεκριμένο κλάδο ή τομέα. Ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια επικεντρώνονται μόνο σε προσφορές στις ΗΠΑ, ενώ άλλα έχουν παγκόσμια προοπτική. Για παράδειγμα, τα ETF που επικεντρώνονται στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να περιέχουν μετοχές διαφόρων τραπεζών σε ολόκληρο τον κλάδο.

Ένα ETF είναι ένας εμπορεύσιμος τίτλος, που σημαίνει ότι έχει μια τιμή μετοχής που επιτρέπει την εύκολη αγορά και πώλησή του στα χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, και μπορεί να πωληθεί με ανοικτή πώληση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα περισσότερα ETF έχουν συσταθεί ως αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου και υπόκεινται στον νόμο περί επενδυτικών εταιρειών του 1940, εκτός από τις περιπτώσεις όπου μεταγενέστεροι κανόνες έχουν τροποποιήσει τις κανονιστικές τους απαιτήσεις.

Τα αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου δεν περιορίζουν τον αριθμό των επενδυτών που συμμετέχουν στο προϊόν.

ETF reviews

Τύποι ETFs

Διάφοροι τύποι ETF είναι διαθέσιμοι στους επενδυτές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εισοδήματος, την κερδοσκοπία και την αύξηση των τιμών, καθώς και για την αντιστάθμιση ή τη μερική αντιστάθμιση του κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή ορισμένων από τα ETF που είναι διαθέσιμα στην αγορά σήμερα.

Παθητικά ETFs

Τα ETF χαρακτηρίζονται γενικά είτε ως παθητικά είτε ως ενεργά διαχειριζόμενα. Τα παθητικά ETF αποσκοπούν στην αναπαραγωγή της απόδοσης ενός ευρύτερου δείκτη – είτε ενός διαφοροποιημένου δείκτη όπως ο S&P 500 είτε ενός πιο συγκεκριμένου στοχευμένου τομέα ή τάσης. Ένα παράδειγμα της τελευταίας κατηγορίας είναι οι μετοχές εξόρυξης χρυσού: από τις 18 Φεβρουαρίου 2022, υπάρχουν περίπου οκτώ ETF που επικεντρώνονται σε εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη χρυσού, εξαιρουμένων των αντίστροφων, των μοχλευμένων και των αμοιβαίων κεφαλαίων με χαμηλό υπό διαχείριση ενεργητικό (AUM).

Ενεργητικά ETFs

Τα ενεργητικά διαχειριζόμενα ETF συνήθως δεν στοχεύουν σε έναν δείκτη τίτλων, αλλά έχουν διαχειριστές χαρτοφυλακίου που λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τους τίτλους που θα συμπεριληφθούν στο χαρτοφυλάκιο. Αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν πλεονεκτήματα έναντι των παθητικών ETF, αλλά τείνουν να είναι πιο ακριβά για τους επενδυτές. Εξετάζουμε τα ενεργά διαχειριζόμενα ETF παρακάτω.

Ομολογιακά ETFs

Τα ETF ομολόγων χρησιμοποιούνται για την παροχή τακτικού εισοδήματος στους επενδυτές. Η διανομή του εισοδήματός τους εξαρτάται από την απόδοση των υποκείμενων ομολόγων. Μπορεί να περιλαμβάνουν κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και κρατικά και τοπικά ομόλογα – τα λεγόμενα δημοτικά ομόλογα. Σε αντίθεση με τα υποκείμενα μέσα τους, τα ETF ομολόγων δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Συνήθως διαπραγματεύονται με premium ή discount από την πραγματική τιμή του ομολόγου.

ETFs μετοχών

Τα μετοχικά ETF περιλαμβάνουν ένα καλάθι μετοχών για την παρακολούθηση ενός κλάδου ή τομέα. Για παράδειγμα, ένα μετοχικό ETF μπορεί να παρακολουθεί μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας ή ξένες μετοχές. Στόχος είναι να παρέχουν διαφοροποιημένη έκθεση σε έναν κλάδο, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες με υψηλές επιδόσεις και νεοεισερχόμενους με προοπτικές ανάπτυξης. Σε αντίθεση με τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, τα μετοχικά ETF έχουν χαμηλότερα τέλη και δεν περιλαμβάνουν πραγματική ιδιοκτησία τίτλων.

ETFs κλάδου/τομέα

Τα βιομηχανικά ή κλαδικά ETF είναι αμοιβαία κεφάλαια που επικεντρώνονται σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή βιομηχανία. Για παράδειγμα, ένα ETF του τομέα της ενέργειας θα περιλαμβάνει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. Η ιδέα πίσω από τα κλαδικά ETF είναι να αποκτήσετε έκθεση στην ανοδική πορεία του συγκεκριμένου κλάδου παρακολουθώντας την απόδοση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ένα παράδειγμα είναι ο τομέας της τεχνολογίας, ο οποίος έχει γνωρίσει εισροή κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, το μειονέκτημα της ασταθούς απόδοσης των μετοχών περιορίζεται επίσης σε ένα ETF, επειδή δεν περιλαμβάνουν άμεση ιδιοκτησία τίτλων. Τα κλαδικά ETF χρησιμοποιούνται επίσης για την εκ περιτροπής εισροή και εκροή τομέων κατά τη διάρκεια οικονομικών κύκλων.

ETFs εμπορευμάτων

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα ETFs εμπορευμάτων επενδύουν σε εμπορεύματα, όπως το αργό πετρέλαιο ή ο χρυσός. Τα ETFs εμπορευμάτων παρέχουν διάφορα πλεονεκτήματα. Πρώτον, διαφοροποιούν ένα χαρτοφυλάκιο, καθιστώντας ευκολότερη την αντιστάθμιση των υφέσεων. Για παράδειγμα, τα ETF βασικών εμπορευμάτων μπορούν να παρέχουν ένα μαξιλάρι κατά τη διάρκεια μιας πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς. Δεύτερον, η κατοχή μετοχών σε ένα ETF εμπορευμάτων είναι φθηνότερη από τη φυσική κατοχή του εμπορεύματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρώτη δεν συνεπάγεται κόστος ασφάλισης και αποθήκευσης.

ETFs νομισμάτων

Τα ETF συναλλάγματος είναι συγκεντρωτικά επενδυτικά οχήματα που παρακολουθούν την απόδοση ζεύγους νομισμάτων, τα οποία αποτελούνται από εγχώρια και ξένα νομίσματα. Τα ETF νομισμάτων εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κερδοσκοπία επί των τιμών των νομισμάτων με βάση τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις για μια χώρα.

Χρησιμοποιούνται επίσης για τη διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου ή ως αντιστάθμιση έναντι της μεταβλητότητας στις αγορές συναλλάγματος από εισαγωγείς και εξαγωγείς. Ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιστάθμιση έναντι της απειλής του πληθωρισμού. Υπάρχει ακόμη και μια επιλογή ETF για το bitcoin.

Αντίστροφα ETF

Τα αντίστροφα ETFs προσπαθούν να κερδίσουν κέρδη από την πτώση των μετοχών με σορτάρισμα των μετοχών. Το σορτάρισμα είναι η πώληση μιας μετοχής, αναμένοντας μείωση της αξίας της, και η επαναγορά της σε χαμηλότερη τιμή. Ένα αντίστροφο ETF χρησιμοποιεί παράγωγα για να σορτάρει μια μετοχή. Ουσιαστικά, πρόκειται για στοιχήματα ότι η αγορά θα υποχωρήσει. Όταν η αγορά μειώνεται, ένα αντίστροφο ETF αυξάνεται κατά ένα ανάλογο ποσό.

Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλά αντίστροφα ETF είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο ομόλογα (ETN) και όχι πραγματικά ETF. Ένα ETN είναι ένα ομόλογο, αλλά διαπραγματεύεται σαν μετοχή και υποστηρίζεται από έναν εκδότη, όπως μια τράπεζα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνεννοηθεί με τον χρηματιστή σας για να διαπιστώσετε αν ένα ETN είναι κατάλληλο για το χαρτοφυλάκιό σας.

Μοχλευμένα ETFs

Ένα μοχλευμένο ETF επιδιώκει να αποδώσει κάποιο πολλαπλάσιο (π.χ. 2× ή 3×) της απόδοσης των υποκείμενων επενδύσεων. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης S&P 500 αυξηθεί κατά 1%, ένα μοχλευμένο ETF S&P 500 με μόχλευση 2× θα αποδώσει 2% (και αν ο δείκτης πέσει κατά 1%, το ETF θα χάσει 2%). Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούν παράγωγα, όπως δικαιώματα προαίρεσης ή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, για τη μόχλευση των αποδόσεών τους. Υπάρχουν επίσης μοχλευμένα αντίστροφα ETF, τα οποία επιδιώκουν μια αντίστροφη πολλαπλασιαστική απόδοση.

amoivaia kefalaia

Πώς να αρχίσετε να επενδύετε σε ETFs

Με μια πληθώρα πλατφορμών που είναι διαθέσιμες στους συναλλασσόμενους, η επένδυση σε ETFs έχει γίνει αρκετά εύκολη. Ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω για να αρχίσετε να επενδύετε σε ETFs.

Βρείτε μια επενδυτική πλατφόρμα: Τα ETFs είναι διαθέσιμα στις περισσότερες διαδικτυακές πλατφόρμες επενδύσεων, σε ιστότοπους παρόχων συνταξιοδοτικών λογαριασμών και σε επενδυτικές εφαρμογές όπως το Robinhood. Οι περισσότερες από αυτές τις πλατφόρμες προσφέρουν συναλλαγές χωρίς προμήθεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πληρώνετε αμοιβές στους παρόχους της πλατφόρμας για να αγοράζετε ή να πουλάτε ETFs. Ωστόσο, μια αγορά ή πώληση χωρίς προμήθεια δεν σημαίνει ότι ο πάροχος ETF θα παρέχει επίσης πρόσβαση στο προϊόν του χωρίς σχετικό κόστος.

Ορισμένοι τομείς στους οποίους οι υπηρεσίες πλατφόρμας μπορούν να διαφοροποιήσουν τις υπηρεσίες τους από άλλες είναι η ευκολία, οι υπηρεσίες και η ποικιλία προϊόντων. Για παράδειγμα, οι επενδυτικές εφαρμογές για smartphone επιτρέπουν την αγορά μεριδίων ETF με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να ζητούν από τους επενδυτές γραφειοκρατία ή μια πιο περίπλοκη κατάσταση. Ορισμένες γνωστές χρηματιστηριακές εταιρείες, ωστόσο, προσφέρουν εκτενές εκπαιδευτικό περιεχόμενο που βοηθά τους νέους επενδυτές να εξοικειωθούν και να ερευνήσουν τα ETF.

Έρευνα ETFs: Το δεύτερο και πιο σημαντικό βήμα στην επένδυση σε ETF περιλαμβάνει την έρευνά τους. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ETFs που είναι διαθέσιμα στις αγορές σήμερα. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έρευνας είναι ότι τα ETFs δεν μοιάζουν με μεμονωμένους τίτλους όπως οι μετοχές ή τα ομόλογα. Θα πρέπει να εξετάσετε τη συνολική εικόνα -από την άποψη του τομέα ή της βιομηχανίας- όταν δεσμεύεστε σε ένα ETF. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έρευνας:

  • Ποιο είναι το χρονικό πλαίσιο των επενδύσεών σας;
  • Επενδύετε για εισόδημα ή για ανάπτυξη;
  • Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς ή χρηματοπιστωτικά μέσα που σας ενθουσιάζουν;

Σκεφτείτε μια στρατηγική συναλλαγών: Εάν είστε αρχάριος επενδυτής σε ETF, η μέση κοστολόγηση σε δολάρια ή η κατανομή του κόστους της επένδυσής σας σε μια χρονική περίοδο είναι μια καλή στρατηγική διαπραγμάτευσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξομαλύνει τις αποδόσεις σε μια χρονική περίοδο και εξασφαλίζει μια πειθαρχημένη (σε αντίθεση με μια τυχαία ή ασταθή) προσέγγιση στην επένδυση.

Βοηθά επίσης τους αρχάριους επενδυτές να μάθουν περισσότερα για τις αποχρώσεις των επενδύσεων ETF. Όταν αποκτήσουν μεγαλύτερη άνεση με τη διαπραγμάτευση, οι επενδυτές μπορούν να προχωρήσουν σε πιο εξελιγμένες στρατηγικές, όπως το swing trading και η εναλλαγή τομέων.

Πώς να αγοράζετε ETFs

Τα ETFs διαπραγματεύονται τόσο μέσω διαδικτυακών χρηματιστών όσο και μέσω παραδοσιακών χρηματιστών-διαπραγματευτών. Μπορείτε να δείτε μερικούς από τους κορυφαίους χρηματιστές του κλάδου για τα ETFs με τη λίστα του Investopedia με τους καλύτερους χρηματιστές για ETFs. Μπορείτε επίσης συνήθως να αγοράσετε ETFs στον συνταξιοδοτικό σας λογαριασμό. Μια εναλλακτική λύση στους τυπικούς χρηματιστές είναι ένας ρομποτικός σύμβουλος όπως η Betterment και η Wealthfront, οι οποίοι κάνουν εκτεταμένη χρήση των

ETFs στα επενδυτικά τους προϊόντα.

Ένας χρηματιστηριακός λογαριασμός επιτρέπει στους επενδυτές να συναλλάσσονται με μερίδια ETF όπως ακριβώς θα συναλλάσσονταν με μερίδια μετοχών. Οι πρακτικοί επενδυτές μπορούν να επιλέξουν έναν παραδοσιακό χρηματιστηριακό λογαριασμό, ενώ οι επενδυτές που επιθυμούν μια πιο παθητική προσέγγιση μπορούν να επιλέξουν έναν ρομποτικό σύμβουλο. Οι ρομποτικοί σύμβουλοι συχνά περιλαμβάνουν ETFs στα χαρτοφυλάκιά τους, αν και η επιλογή του αν θα επικεντρωθούν σε ETFs ή σε μεμονωμένες μετοχές μπορεί να μην εξαρτάται από τον επενδυτή.

  • Όγκος: Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος συναλλαγών, τόσο πιο εύκολο μπορεί να είναι να διαπραγματευτείτε το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο.
  • Έξοδα: Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης εξόδων, τόσο μικρότερο μέρος της επένδυσής σας δίνεται σε διοικητικά έξοδα. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να αναζητάτε πάντα τα αμοιβαία κεφάλαια με τους χαμηλότερους δείκτες εξόδων, μερικές φορές τα ακριβότερα αμοιβαία κεφάλαια (όπως τα ETF με ενεργή διαχείριση) έχουν αρκετά ισχυρή απόδοση που υπεραντισταθμίζει τα υψηλότερα τέλη.
  • Απόδοση: Παρόλο που η απόδοση του παρελθόντος δεν αποτελεί ένδειξη των μελλοντικών αποδόσεων, εντούτοις πρόκειται για ένα κοινό μέτρο σύγκρισης των ETF.
  • Συμμετοχές: Τα χαρτοφυλάκια των διαφόρων αμοιβαίων κεφαλαίων συχνά υπεισέρχονται επίσης στα εργαλεία διαλογής, επιτρέποντας στους πελάτες να συγκρίνουν τις διαφορετικές συμμετοχές κάθε πιθανής επένδυσης ETF.
  • Προμήθειες: Πολλά ETFs δεν έχουν προμήθειες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διαπραγματεύονται χωρίς καμία αμοιβή για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ωστόσο, αξίζει να ελέγξετε αν αυτό αποτελεί πιθανό εμπόδιο.

Παραδείγματα δημοφιλών ETF

Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα δημοφιλών ETF στην αγορά σήμερα. Ορισμένα ETF παρακολουθούν έναν δείκτη μετοχών, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, ενώ άλλα στοχεύουν σε συγκεκριμένους κλάδους.

  • Το SPDR S&P 500 (SPY): Η “αράχνη” είναι το παλαιότερο σωζόμενο και ευρύτερα γνωστό ETF που παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500.
  • Το iShares Russell 2000 (IWM) παρακολουθεί τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000.
  • Το Invesco QQQ (QQQ) παρακολουθεί τον δείκτη Nasdaq 100, ο οποίος τυπικά περιέχει μετοχές τεχνολογίας.
  • Το SPDR Dow Jones Industrial Average (DIA) (“διαμάντια”) αντιπροσωπεύει τις 30 μετοχές του βιομηχανικού μέσου όρου Dow Jones.
    Τα κλαδικά ETF παρακολουθούν μεμονωμένους κλάδους και τομείς, όπως το πετρέλαιο (OIH), η ενέργεια (XLE), οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (XLF), τα real estate investment trusts (IYR) και η βιοτεχνολογία (BBH).
  • Τα ETFs εμπορευμάτων αντιπροσωπεύουν τις αγορές εμπορευμάτων, όπως ο χρυσός (GLD), το ασήμι (SLV), το αργό πετρέλαιο (USO) και το φυσικό αέριο (UNG).
  • Τα ETFs χωρών παρακολουθούν τους πρωταρχικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε ξένες χώρες, αλλά διαπραγματεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την Κίνα (MCHI), τη Βραζιλία (EWZ), την Ιαπωνία (EWJ) και το Ισραήλ (EIS). Άλλα παρακολουθούν ένα ευρύ φάσμα ξένων αγορών, όπως αυτά που παρακολουθούν τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς (EEM) και τις ανεπτυγμένες οικονομίες της αγοράς (EFA).

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ETFs

Τα ETF παρέχουν χαμηλότερο μέσο κόστος, διότι θα ήταν ακριβό για έναν επενδυτή να αγοράσει μεμονωμένα όλες τις μετοχές που κατέχει σε ένα χαρτοφυλάκιο ETF. Οι επενδυτές χρειάζεται να εκτελέσουν μόνο μία συναλλαγή για να αγοράσουν και μία συναλλαγή για να πουλήσουν, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερες προμήθειες χρηματιστών επειδή οι επενδυτές πραγματοποιούν μόνο λίγες συναλλαγές. Οι brokers συνήθως χρεώνουν προμήθεια για κάθε συναλλαγή. Ορισμένοι μεσίτες προσφέρουν ακόμη και συναλλαγές χωρίς προμήθεια σε ορισμένα ETF χαμηλού κόστους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος για τους επενδυτές.

Ο δείκτης εξόδων ενός ETF είναι το κόστος λειτουργίας και διαχείρισης του αμοιβαίου κεφαλαίου. Τα ETF έχουν συνήθως χαμηλά έξοδα επειδή παρακολουθούν έναν δείκτη. Για παράδειγμα, εάν ένα ETF παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500, μπορεί να περιέχει και τις 500 μετοχές του S&P, καθιστώντας το ένα παθητικά διαχειριζόμενο αμοιβαίο κεφάλαιο που είναι λιγότερο χρονοβόρο. Ωστόσο, δεν παρακολουθούν όλα τα ETF έναν δείκτη με παθητικό τρόπο και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να έχουν υψηλότερο συντελεστή εξόδων.

Πλεονεκτήματα

  • Πρόσβαση σε πολλές μετοχές σε διάφορους κλάδους
  • Χαμηλά ποσοστά εξόδων και λιγότερες προμήθειες χρηματιστών
  • Διαχείριση κινδύνου μέσω της διαφοροποίησης
  • Υπάρχουν ETF που επικεντρώνονται σε στοχευμένους κλάδους

Μειονεκτήματα

  • Τα ETF με ενεργητική διαχείριση έχουν υψηλότερες αμοιβές
  • Τα ETF που επικεντρώνονται σε έναν κλάδο περιορίζουν τη διαφοροποίηση
  • Η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει τις συναλλαγές

Ενεργά διαχειριζόμενα ETFs

Υπάρχουν επίσης ενεργά διαχειριζόμενα ETF, όπου οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά και πώληση μετοχών εταιρειών και στην αλλαγή των συμμετοχών εντός του αμοιβαίου κεφαλαίου. Συνήθως, ένα πιο ενεργά διαχειριζόμενο αμοιβαίο κεφάλαιο έχει υψηλότερο συντελεστή εξόδων από τα παθητικά διαχειριζόμενα ETF.

Για να βεβαιωθείτε ότι ένα ETF αξίζει να το κρατήσετε, είναι σημαντικό οι επενδυτές να προσδιορίσουν τον τρόπο διαχείρισης του αμοιβαίου κεφαλαίου, αν είναι ενεργά ή παθητικά διαχειριζόμενο, τον προκύπτοντα λόγο εξόδων και το κόστος σε σχέση με το ποσοστό απόδοσης.

  • Όγκος: Ο όγκος συναλλαγών για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο σας επιτρέπει να συγκρίνετε τη δημοτικότητα των διαφόρων αμοιβαίων κεφαλαίων- όσο υψηλότερος είναι ο όγκος συναλλαγών, τόσο πιο εύκολο μπορεί να είναι να διαπραγματευτείτε το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο.
  • Έξοδα: Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης εξόδων, τόσο μικρότερο μέρος της επένδυσής σας δίνεται σε διοικητικά έξοδα. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να αναζητάτε πάντα τα αμοιβαία κεφάλαια με τους χαμηλότερους δείκτες εξόδων, μερικές φορές τα ακριβότερα αμοιβαία κεφάλαια (όπως τα ETF με ενεργή διαχείριση) έχουν αρκετά ισχυρή απόδοση που υπεραντισταθμίζει τα υψηλότερα τέλη.
  • Απόδοση: Παρόλο που η απόδοση του παρελθόντος δεν αποτελεί ένδειξη των μελλοντικών αποδόσεων, εντούτοις πρόκειται για ένα κοινό μέτρο σύγκρισης των ETF.
  • Συμμετοχές: Τα χαρτοφυλάκια των διαφόρων αμοιβαίων κεφαλαίων συχνά υπεισέρχονται επίσης στα εργαλεία διαλογής, επιτρέποντας στους πελάτες να συγκρίνουν τις διαφορετικές συμμετοχές κάθε πιθανής επένδυσης ETF.
  • Προμήθειες: Πολλά ETFs δεν έχουν προμήθειες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διαπραγματεύονται χωρίς καμία αμοιβή για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ωστόσο, αξίζει να ελέγξετε αν αυτό αποτελεί πιθανό εμπόδιο.

etf ti einai

Δημιουργία και εξαγορά ETF

Η προμήθεια μετοχών του ETF ρυθμίζεται μέσω ενός μηχανισμού που είναι γνωστός ως δημιουργία και εξαγορά, στον οποίο συμμετέχουν μεγάλοι εξειδικευμένοι επενδυτές που ονομάζονται εξουσιοδοτημένοι συμμετέχοντες (ΑΠ).

Δημιουργία ETF

Όταν ένα ETF θέλει να εκδώσει πρόσθετα μερίδια, το ΑΠ αγοράζει μετοχές του δείκτη -όπως ο S&P 500 που παρακολουθείται από το αμοιβαίο κεφάλαιο- και τις πουλά ή τις ανταλλάσσει στο ETF με νέα μερίδια ETF σε ίση αξία. Με τη σειρά του, το ΑΠ πωλεί τα μερίδια ETF στην αγορά με κέρδος. Όταν ένα ΑΠ πωλεί μετοχές στον ανάδοχο του ETF με αντάλλαγμα μετοχές του ETF, το μπλοκ μετοχών που χρησιμοποιείται στη συναλλαγή ονομάζεται μονάδα δημιουργίας.

Δημιουργία όταν οι μετοχές διαπραγματεύονται με ασφάλιστρο

Φανταστείτε ένα ETF που επενδύει στις μετοχές του S&P 500 και έχει τιμή μετοχής 101 δολάρια στο κλείσιμο της αγοράς. Εάν η αξία των μετοχών που κατέχει το ETF άξιζε μόνο 100 δολάρια ανά μερίδιο, τότε η τιμή του αμοιβαίου κεφαλαίου των 101 δολαρίων διαπραγματεύεται με premium σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) του αμοιβαίου κεφαλαίου. Η καθαρή αξία ενεργητικού είναι ένας λογιστικός μηχανισμός που καθορίζει τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων ή των μετοχών σε ένα ETF.

Ένα ΑΠ έχει κίνητρο να επαναφέρει την τιμή του μεριδίου του ETF σε ισορροπία με την ΚΑΕ του αμοιβαίου κεφαλαίου. Για να το επιτύχει αυτό, το ΑΠ αγοράζει μετοχές των μετοχών που το ETF θέλει να έχει στο χαρτοφυλάκιό του από την αγορά και τις πωλεί στο αμοιβαίο κεφάλαιο με αντάλλαγμα μετοχές του ETF.

Σε αυτό το παράδειγμα, το AP αγοράζει μετοχές στην ελεύθερη αγορά αξίας 100 δολαρίων ανά μετοχή, αλλά λαμβάνει μετοχές του ETF που διαπραγματεύονται στην ελεύθερη αγορά προς 101 δολάρια ανά μετοχή. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται δημιουργία και αυξάνει τον αριθμό των μετοχών ETF στην αγορά. Εάν όλα τα άλλα παραμένουν ίδια, τότε η αύξηση του αριθμού των μετοχών που διατίθενται στην αγορά θα μειώσει την τιμή του ETF και θα φέρει τα μερίδια σε ευθυγράμμιση με την καθαρή αξία του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Εξαγορά ETF

Αντίθετα, ένα ΑΠ αγοράζει επίσης μερίδια του ETF στην ανοικτή αγορά. Στη συνέχεια, ο ΑΠ πωλεί αυτές τις μετοχές πίσω στον χορηγό ETF με αντάλλαγμα μεμονωμένες μετοχές που ο ΑΠ μπορεί να πωλήσει στην ελεύθερη αγορά. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των μετοχών ETF μειώνεται μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται εξαγορά.

Το ύψος της δραστηριότητας εξαγοράς και δημιουργίας είναι συνάρτηση της ζήτησης στην αγορά και του κατά πόσον το ETF διαπραγματεύεται με έκπτωση ή με premium σε σχέση με την αξία των στοιχείων ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Εξαγορά όταν τα μερίδια διαπραγματεύονται με έκπτωση

Φανταστείτε ένα ETF που κατέχει τις μετοχές του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 και σήμερα διαπραγματεύεται προς 99 δολάρια ανά μετοχή. Εάν η αξία των μετοχών που κατέχει το ETF στο αμοιβαίο κεφάλαιο είναι 100 δολάρια ανά μετοχή, τότε το ETF διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με την ΚΑΕ του.

Για να επαναφέρει την τιμή της μετοχής του ETF στην καθαρή αξία του, ένα ΑΠ θα αγοράσει μετοχές του ETF στην ανοικτή αγορά και θα τις πουλήσει πίσω στο ETF με αντάλλαγμα μετοχές του υποκείμενου χαρτοφυλακίου μετοχών. Σε αυτό το παράδειγμα, το AP είναι σε θέση να αγοράσει την κυριότητα μετοχών αξίας 100 δολαρίων με αντάλλαγμα μετοχές ETF που αγόρασε για 99 δολάρια.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται εξαγορά και μειώνει την προσφορά μετοχών ETF στην αγορά. Όταν μειώνεται η προσφορά μετοχών ETF, η τιμή θα πρέπει να αυξάνεται και να πλησιάζει την ΚΑΕ της.

ETFs vs Αμοιβαία Κεφάλαια vs Μετοχές

Η σύγκριση των χαρακτηριστικών των ETFs, των αμοιβαίων κεφαλαίων και των μετοχών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενων αμοιβών και πολιτικών των χρηματιστών. Οι περισσότερες μετοχές, ETF και αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν χωρίς προμήθεια. Τα αμοιβαία κεφάλαια και τα ETFs διαφέρουν από τις μετοχές λόγω των αμοιβών διαχείρισης που φέρουν τα περισσότερα από αυτά, αν και έχουν τάση μείωσης εδώ και πολλά χρόνια. Σε γενικές γραμμές, τα ETF τείνουν να έχουν χαμηλότερες μέσες αμοιβές από τα αμοιβαία κεφάλαια.

Αξιολόγηση ETFs

Ο χώρος των ETF έχει αναπτυχθεί με τεράστιο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία έως το 2019. Η δραματική αύξηση των επιλογών που είναι διαθέσιμες στους επενδυτές ETF έχει περιπλέξει τη διαδικασία αξιολόγησης των αμοιβαίων κεφαλαίων που μπορεί να είναι τα καλύτερα για εσάς. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες εκτιμήσεις που μπορεί να θέλετε να έχετε κατά νου όταν συγκρίνετε ETF.

Tο πρώτο ETF

Το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) αποδίδεται συχνά στο SPDR S&P 500 ETF (SPY) που ξεκίνησε από την State Street Global Advisors στις 22 Ιανουαρίου 1993. Υπήρχαν, ωστόσο, κάποιοι πρόδρομοι του SPY, κυρίως τίτλοι που ονομάζονταν Index Participation Units και ήταν εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (TSX), οι οποίοι παρακολουθούσαν τον δείκτη Toronto 35 Index που εμφανίστηκε το 1990.

Πώς διαφέρει ένα ETF από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη;

Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη αναφέρεται συνήθως σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί έναν δείκτη. Ένα ETF δείκτη κατασκευάζεται με τον ίδιο περίπου τρόπο και θα κατέχει τις μετοχές ενός δείκτη, παρακολουθώντας τον. Ωστόσο, ένα ETF τείνει να είναι πιο αποδοτικό και ρευστό από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα ETF απευθείας σε ένα χρηματιστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ένα αμοιβαίο κεφάλαιο διαπραγματεύεται μέσω ενός μεσίτη μόνο στο κλείσιμο κάθε ημέρας διαπραγμάτευσης.

Πόσα ETF υπάρχουν;

Ο αριθμός των ETF, μαζί με το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που ελέγχουν, έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2020, εκτιμάται ότι υπήρχαν 7.602 μεμονωμένα ETF που ήταν εισηγμένα παγκοσμίως, από 7.083 το 2019 -και μόνο 276 το 2003.

Πώς να επενδύσετε σε ETFs;

Επειδή τα μερίδια των ETFs διαπραγματεύονται όπως οι μετοχές, ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τους μεμονωμένους επενδυτές να αγοράζουν και να πωλούν ETFs είναι μέσω ενός χρηματιστή. Οι χρηματιστηριακοί λογαριασμοί επιτρέπουν στους επενδυτές να πραγματοποιούν συναλλαγές ETF χειροκίνητα ή μέσω μιας παθητικής προσέγγισης, όπως ένας ρομποτικός σύμβουλος.

Οι επενδυτές που επιλέγουν να έχουν μια πιο πρακτική προσέγγιση θα πρέπει να αναζητήσουν στην αναπτυσσόμενη αγορά ETF τα κεφάλαια που θα αγοράσουν, έχοντας κατά νου ότι ορισμένα ETF έχουν σχεδιαστεί για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και άλλα έχουν σχεδιαστεί για να αγοράζονται και να πωλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι είναι ένας λογαριασμός ETF;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για επενδύσεις σε ETF. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των ETF είναι ότι μπορούν να διαπραγματεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και με την ευελιξία των μετοχών. Για το λόγο αυτό, είναι συνήθως δυνατή η επένδυση σε ETF με έναν απλό χρηματιστηριακό λογαριασμό.

Τι κοστίζει ένα ETF;

Τα ETFs έχουν διοικητικά και γενικά έξοδα τα οποία γενικά καλύπτονται από τους επενδυτές. Τα έξοδα αυτά είναι γνωστά ως “συντελεστής εξόδων” και αντιπροσωπεύουν συνήθως ένα μικρό ποσοστό μιας επένδυσης. Η ανάπτυξη του κλάδου των ETF έχει γενικά μειώσει τους συντελεστές εξόδων, καθιστώντας τα ETF μεταξύ των πιο προσιτών επενδυτικών μέσων. Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρχει μεγάλο εύρος συντελεστών εξόδων ανάλογα με τον τύπο του ETF και την επενδυτική στρατηγική του.

Ειδήσεις και συμβουλές για επενδύσεις, forex, trading, κρυπτονομίσματα, τράπεζες και δάνεια.

Επικοινωνία

financialbox22@gmail.com