Trading

Περιεχόμενα

Μάθετε πώς να κάνετε trading

TradingΕκατομμύρια νέοι παίκτες σε όλο το κόσμο δοκιμάζουν να κάνουν trading σε διάφορες αγορές κάθε χρόνο, αλλά οι περισσότεροι φεύγουν λίγο φτωχότεροι και πολύ σοφότεροι, αφού ποτέ δεν έχουν αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές τους.

Η πλειονότητα αυτών που αποτυγχάνουν έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Δεν έχουν κατακτήσει τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται στο trading για να γείρουν τις πιθανότητες υπέρ τους. Ωστόσο, αν κάποιος αφιερώσει επαρκή χρόνο για να τις μάθει, είναι δυνατόν να βρεθεί στο δρόμο για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Οι παγκόσμιες αγορές προσελκύουν κερδοσκοπικά κεφάλαια όπως το γάλα την μύγα, οι περισσότεροι άνθρωποι ρίχνουν χρήματα σε τίτλους χωρίς να καταλαβαίνουν γιατί οι τιμές κινούνται υψηλότερα ή χαμηλότερα. Αντ’ αυτού προκειμένου να κάνουν μια επένδυση, κυνηγούν συμβουλές, κάνουν δυαδικά στοιχήματα και κάθονται στα πόδια των γκουρού, αφήνοντάς τους να προτείνουν αποφάσεις αγοράς και πώλησης που δεν έχουν νόημα. Ο καλύτερος και πιο σωστός δρόμος είναι να μάθετε πώς να διαπραγματεύεστε οι ίδιοι με τις αγορές, να κάνετε trading με δεξιότητα και κύρος.

Ξεκινήστε εξετάζοντας προσεκτικά τη σχέση σας με τα χρήματα. Βλέπετε τη ζωή ως έναν αγώνα, που χρειάζεται σκληρή προσπάθεια για να κερδίσετε κάθε ευρώ; Έχετε χάσει χρήματα σε τακτική βάση μέσω άλλων δραστηριοτήτων και ελπίζετε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα σας φερθούν πιο ευγενικά;

Όποιο κι αν είναι το σύστημα πεποιθήσεών σας, το trading είναι πιθανό να ενισχύσει και πάλι αυτή την εσωτερική άποψη μέσω κερδών και ζημιών. Η σκληρή δουλειά και το χάρισμα υποστηρίζουν και τα δύο την οικονομική επιτυχία, αλλά οι χαμένοι σε άλλους τομείς της ζωής είναι πιθανό να μετατραπούν σε χαμένους στο παιχνίδι της επένδυσης και του trading. Μην πανικοβάλλεστε αν έχετε αυτήν την εντύπωση, αντ’ αυτού, ακολουθήστε την οδό της αυτοβοήθειας και μάθετε για τη σχέση μεταξύ χρημάτων και αυτοεκτίμησης.

5 Βασικά στοιχεία για να κάνεις trading

Η εκμάθηση του τρόπου διαπραγμάτευσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίζει με την εκπαίδευση στην ανάγνωση των χρηματοπιστωτικών αγορών μέσω διαγραμμάτων και της δράσης των τιμών της αγοράς.
Χρησιμοποιήστε την τεχνική ανάλυση, σε συνδυασμό με τη θεμελιώδη ανάλυση, για να αποκρυπτογραφήσετε τη δράση των τιμών.
Η εξάσκηση τελειοποιεί ή, τουλάχιστον, επιτρέπει στον αρχάριο να δοκιμάσει τις θεωρίες πριν δεσμεύσει πραγματικά κεφάλαια κάνοντας trading με μετοχές.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την εκμάθηση επενδύσεων και να ξεκινήσετε με αυτά τα πέντε βασικά βήματα.

1. Ανοίξτε έναν επενδυτικό λογαριασμό

Σε αυτήν την περίπτωση λέμε το αυτονόητο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις! (Θυμάστε το άτομο που έκανε τα πάντα για να εγκαταστήσει τον καινούργιο του υπολογιστή, εκτός από το να τον συνδέσει στην πρίζα;) Βρείτε μια καλή χρηματιστηριακή πλατφόρμα και ανοίξτε έναν επενδυτικό λογαριασμό.

Ακόμη και αν έχετε ήδη έναν προσωπικό λογαριασμό, δεν είναι κακή ιδέα να διατηρήσετε ξεχωριστά έναν επαγγελματικό επενδυτικό λογαριασμό. Εξοικειωθείτε με το περιβάλλον του λογαριασμού και επωφεληθείτε από τα δωρεάν εργαλεία για αγορά μετοχών και την έρευνα που προσφέρονται αποκλειστικά στους πελάτες. Ορισμένες χρηματιστηριακές ιντερνετικές πλατφόρμες σας δίνουν την δυνατότητα να κάνετε trading με εικονικές συναλλαγές.

Επίσης ορισμένοι ιστότοποι, όπως η Investopedia, προσφέρουν online αξιολογήσεις χρηματιστών για να σας βοηθήσουν να βρείτε τον κατάλληλο χρηματιστή.

2. Μάθετε να διαβάζετε

Οικονομικά άρθρα, χρηματιστηριακά βιβλία, σεμινάρια σε ιστότοπους, κ.λπ. Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών εκεί έξω, πολλές από τις οποίες είναι ανέξοδες να αξιοποιηθούν. Είναι σημαντικό να μην εστιάζετε πολύ στενά σε μία μόνο πτυχή του παιχνιδιού των συναλλαγών. Αντ’ αυτού, μελετήστε τα πάντα σε σχέση με το trading, συμπεριλαμβανομένων ιδεών και εννοιών που δεν θεωρείτε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτή τη στιγμή.

Οι συναλλαγές ξεκινούν ένα ταξίδι που συχνά καταλήγει σε έναν προορισμό που δεν είχε προβλεφθεί στην αφετηρία. Το ευρύ και λεπτομερές υπόβαθρο της αγοράς σας θα σας φανεί χρήσιμο ξανά και ξανά, ακόμη και αν νομίζετε ότι ξέρετε ακριβώς πού πηγαίνετε αυτή τη στιγμή.

Ακολουθούν πέντε βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάθε νέος που θέλει να κάνει trade:

  1. Stock Market Wizards του Jack D. Schwager
  2. Trading for a Living του Dr. Alexander Elder
  3. Τεχνική ανάλυση των χρηματοπιστωτικών αγορών του John Murphy
  4. Κερδίζοντας στη Wall Street του Martin Zweig
  5. Η φύση του κινδύνου του Justin Mamis

Αρχίστε να παρακολουθείτε την αγορά καθημερινά στον ελεύθερο χρόνο σας. Σηκωθείτε νωρίς και διαβάστε για τη νυχτερινή δράση των τιμών στις ξένες αγορές.

Ιστοσελίδες ειδήσεων όπως το Yahoo Finance, το Google Finance και το CBS MoneyWatch χρησιμεύουν ως εξαιρετικές πηγές για νέους επενδυτές. Για πιο εξελιγμένη κάλυψη, θα σας προτείναμε τη Wall Street Journal και το Bloomberg.

3. Μάθετε να αναλύετε πριν κάνετε trading

Μελετήστε τα βασικά της τεχνικής ανάλυσης και εξετάστε διαγράμματα τιμών, χιλιάδες από αυτά, σε όλα τα χρονικά πλαίσια. Μπορεί να νομίζετε ότι η θεμελιώδης ανάλυση προσφέρει μια καλύτερη πορεία προς τα κέρδη, επειδή παρακολουθεί τις καμπύλες ανάπτυξης και τις ροές εσόδων, αλλά οι traders ζουν και πεθαίνουν από τη δράση των τιμών που αποκλίνουν απότομα από τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη. Μην σταματήσετε να διαβάζετε τα λογιστικά φύλλα των εταιρειών, διότι προσφέρουν ένα πλεονέκτημα στις συναλλαγές έναντι εκείνων που τα αγνοούν. Ωστόσο, δεν θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε τον πρώτο σας χρόνο ως trader.

Η εμπειρία σας με τα διαγράμματα και την τεχνική ανάλυση σας φέρνει τώρα στη μαγική σφαίρα της πρόβλεψης των τιμών. Θεωρητικά, οι τίτλοι μπορούν να πάνε μόνο προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ενθαρρύνοντας μια αγοραπωλησία ή μια ανοικτή πώληση. Στην πραγματικότητα, οι τιμές μπορούν να κάνουν πολλά άλλα πράγματα, όπως να κυμαίνονται πλάγια για εβδομάδες κάθε φορά ή να ταλαντεύονται βίαια και προς τις δύο κατευθύνσεις, κλονίζοντας αγοραστές και πωλητές.

Ο χρονικός ορίζοντας καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός σε αυτό το σημείο. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αλέθουν τάσεις και συναλλαγές με ιδιότητες φράκταλ που δημιουργούν ανεξάρτητες κινήσεις τιμών σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι ένα αξιόγραφο ή ένας δείκτης μπορεί να χαράξει μια μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, μια ενδιάμεση καθοδική τάση και ένα βραχυπρόθεσμο εύρος συναλλαγών, όλα ταυτόχρονα. Αντί να περιπλέκουν την πρόβλεψη, οι περισσότερες ευκαιρίες διαπραγμάτευσης θα ξεδιπλωθούν μέσω αλληλεπιδράσεων μεταξύ αυτών των χρονικών διαστημάτων.

Η αγορά της βουτιάς προσφέρει ένα κλασικό παράδειγμα, με τους επενδυτές να μπαίνουν σε μια ισχυρή ανοδική τάση όταν αυτή πωλείται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο καλύτερος τρόπος για να εξετάσετε αυτό το τρισδιάστατο πεδίο παιχνιδιού είναι να εξετάσετε κάθε τίτλο σε τρία χρονικά πλαίσια, ξεκινώντας από τα 60λεπτα, ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα.

4. Πρακτική διαπραγμάτευση

Το trading σε χαρτί, ή το εικονικό trading, προσφέρει μια τέλεια λύση, επιτρέποντας στους αρχάριους επενδυτές να παρακολουθήσουν τις ενέργειες της αγοράς σε πραγματικό χρόνο, λαμβάνοντας αποφάσεις αγοράς και πώλησης που αποτελούν το περίγραμμα ενός θεωρητικού αρχείου επιδόσεων. Συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση ενός προσομοιωτή χρηματιστηρίου που έχει την εμφάνιση και την αίσθηση των επιδόσεων ενός πραγματικού χρηματιστηρίου. Πραγματοποιήστε πολλές συναλλαγές, χρησιμοποιώντας διαφορετικές περιόδους διακράτησης και στρατηγικές, και στη συνέχεια αναλύστε τα αποτελέσματα για προφανείς αδυναμίες που μπορεί να υπάρξουν.

Η Investopedia διαθέτει ένα δωρεάν χρηματιστηριακό παιχνίδι και πολλοί επενδυτές επιτρέπουν στους πελάτες τους να συμμετέχουν σε συναλλαγές σε χαρτί με τα συστήματα εισόδου με πραγματικά χρήματα, επίσης. Αυτό έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της διδασκαλίας του λογισμικού, ώστε να μην πατάτε τα λάθος κουμπιά όταν παίζετε με τα οικογενειακά κεφάλαια.

Επομένως, πότε θα κάνετε τη στροφή και θα αρχίσετε να κάνετε trading με πραγματικά χρήματα; Δεν υπάρχει τέλεια απάντηση, επειδή οι προσομοιωμένες συναλλαγές φέρουν ένα ελάττωμα που είναι πιθανό να εμφανιστεί κάθε φορά που αρχίζετε να κάνετε trading με πραγματικά χρήματα, ακόμη και αν τα αποτελέσματά σας στο χαρτί φαίνονται τέλεια.

Οι επενδυτές πρέπει να συνυπάρχουν ειρηνικά με τα δίδυμα συναισθήματα της απληστίας και του φόβου. Οι συναλλαγές σε χαρτί δεν εμπλέκουν αυτά τα συναισθήματα, τα οποία μπορούν να βιώσουν μόνο μέσω πραγματικών κερδών και ζημιών. Στην πραγματικότητα, αυτή η ψυχολογική πτυχή αναγκάζει περισσότερους άπειρους επενδυτές να εγκαταλείψουν το παιχνίδι από ό,τι η κακή λήψη αποφάσεων. Τα πρώτα σας βήματα ως νέος επενδυτής πρέπει να αναγνωρίσουν αυτή την πρόκληση και να αντιμετωπίσουν τα εναπομείναντα ζητήματα με τα χρήματα και την αυτοεκτίμηση.

5. Άλλοι τρόποι για να μάθετε και να εξασκηθείτε στις συναλλαγές

Αν και η εμπειρία είναι ένας καλός δάσκαλος, μην ξεχνάτε την πρόσθετη εκπαίδευση καθώς προχωράτε στην καριέρα σας στις συναλλαγές. Είτε online είτε δια ζώσης, τα μαθήματα μπορεί να είναι ωφέλιμα και μπορείτε να τα βρείτε σε επίπεδα που κυμαίνονται από αρχάριους (με συμβουλές για το πώς να αναλύετε τα προαναφερθέντα αναλυτικά διαγράμματα, για παράδειγμα) έως επαγγελματίες traders. Πιο εξειδικευμένα σεμινάρια -που συχνά διεξάγονται από επαγγελματίες επενδυτές- μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συνολική αγορά, για μετοχές και συγκεκριμένες επενδυτικές στρατηγικές. Τα περισσότερα επικεντρώνονται σε έναν συγκεκριμένο τύπο περιουσιακού στοιχείου, μια συγκεκριμένη πτυχή της αγοράς ή μια τεχνική διαπραγμάτευσης. Ορισμένα μπορεί να είναι ακαδημαϊκά, ενώ άλλα μοιάζουν περισσότερο με εργαστήρια στα οποία παίρνετε ενεργά θέσεις, δοκιμάζετε στρατηγικές εισόδου και εξόδου και συμμετέχετε σε άλλες ασκήσεις που αφορούν το online trading (συχνά με προσομοιωτή).

Η πληρωμή για έρευνα, όπως επίσης και για ανάλυση μπορεί να είναι τόσο εκπαιδευτική όσο και χρήσιμη. Ορισμένοι επενδυτές μπορεί να θεωρούν ότι το να παρακολουθούν ή να παρατηρούν τους επαγγελματίες traders της αγοράς είναι πιο ωφέλιμο από το να προσπαθούν να εφαρμόσουν οι ίδιοι τα πρόσφατα διδάγματα που έμαθαν. Υπάρχει μια πληθώρα συνδρομητικών ιστοσελίδων επί πληρωμή σε όλο τον ιστό: Δύο καλά αναγνωρισμένες υπηρεσίες περιλαμβάνουν το Investors.com και το Morningstar.

Είναι επίσης χρήσιμο να βρείτε έναν μέντορα, έναν πρακτικό προπονητή που θα σας καθοδηγήσει στην μαγεία του online trading, θα κριτικάρει την τεχνική σας και θα σας προσφέρει συμβουλές. Αν δεν γνωρίζετε κάποιον, μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν άγνωστο. Πολλές διαδικτυακές σχολές διαπραγμάτευσης προσφέρουν καθοδήγηση σε εκκολαπτόμενους traders ως μέρος των προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Διαχειριστείτε και ευημερήστε

Όταν ξεκινήσετε να κάνετε online trading με πραγματικά χρήματα, πρέπει να ασχοληθείτε με τη διαχείριση θέσεων και κινδύνων. Κάθε θέση φέρει μια περίοδο διακράτησης και τεχνικές παραμέτρους που ευνοούν τους στόχους κέρδους και ζημίας, απαιτώντας την έγκαιρη έξοδό σας όταν επιτευχθούν. Σκεφτείτε τώρα τις ψυχικές και υλικοτεχνικές απαιτήσεις όταν κρατάτε τρεις έως πέντε θέσεις μετοχών ταυτόχρονα, με ορισμένες μετοχές να κινούνται υπέρ σας, ενώ άλλες μετοχές να πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ευτυχώς, υπάρχει αρκετός χρόνος για να μάθετε όλες τις πτυχές της διαχείρισης των επενδύσεων, αρκεί να μην κατακλύσετε τον εαυτό σας με πάρα πολλές πληροφορίες.

Οι σημαντικότερες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ διαπραγμάτευσης και επένδυσης

Οι κύριες διαφορές μεταξύ trading και επένδυσης περιλαμβάνουν :

α) τον χρονικό ορίζοντα επένδυσης: αυτός μπορεί να εκτείνεται σε χρόνια ή δεκαετίες, επειδή ο στόχος είναι η μακροπρόθεσμη συσσώρευση πλούτου, ενώ το online trading περιλαμβάνει πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα, που κυμαίνονται από λιγότερο από μία ημέρα έως λίγους μήνες.

β) τον αριθμό των συναλλαγών: επειδή η επένδυση γενικά σημαίνει αγορά και διακράτηση, ο αριθμός των συναλλαγών είναι συνήθως πολύ μικρότερος από ό,τι στο trading, όπου οι συχνές συναλλαγές είναι ο κανόνας.

γ) το είδος των συναλλαγών: η επένδυση συνήθως περιλαμβάνει μόνο μακροχρόνιες θέσεις, ενώ το online trading μπορεί να περιλαμβάνει μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες θέσεις για να επωφεληθεί τόσο από τις υψηλότερες όσο και από τις χαμηλότερες κινήσεις των μετοχών και της αγοράς.

Μερικές κοινές στρατηγικές συναλλαγών;

Οι συνήθεις στρατηγικές online trading περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της τάσης ή την αγορά όταν η αγορά αυξάνεται και την ανοικτή πώληση όταν πέφτει, την αντίθετη διαπραγμάτευση ή το να πηγαίνεις κόντρα στο κοπάδι, το scalping, το οποίο περιλαμβάνει την εκμετάλλευση των λεπτών κενών τιμών των μετοχών που προκαλούνται από την διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, και τη διαπραγμάτευση των ειδήσεων.

Είναι η τεχνική ανάλυση ή η θεμελιώδης ανάλυση πιο σημαντική για το online trading;

Επειδή η τεχνική ανάλυση εξετάζει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα και μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε βραχυπρόθεσμα μοτίβα και τάσεις διαπραγμάτευσης, αυτό σημαίνει ότι είναι καταλληλότερη για το online trading από τη θεμελιώδη ανάλυση, η οποία έχει πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση.

Τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για να γίνετε ένας επιτυχημένος Trader

Εκτός από τις γνώσεις και την εμπειρία, τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για έναν έμπορο είναι η πειθαρχία και το ψυχικό σθένος. Η πειθαρχία είναι απαραίτητη για να επιμείνει κανείς στη στρατηγική συναλλαγών του μπροστά στις καθημερινές προκλήσεις- χωρίς πειθαρχία στο trade, οι μικρές απώλειες στην επένδυση μπορούν να μετατραπούν σε τεράστιες.

Το ψυχικό σθένος απαιτείται για να ανακάμψει κανείς από τις αναπόφευκτες αποτυχίες και τις κακές ημέρες συναλλαγών που θα εμφανιστούν στην καριέρα κάθε εμπόρου. Η οξυδέρκεια των συναλλαγών είναι ένα άλλο απαραίτητο χαρακτηριστικό για την επιτυχία του trade, το οποίο όμως μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών μέσω της γνώσης και της εμπειρίας.

Συνοψίζοντας

Ξεκινήστε το ταξίδι του trading με μια καλή εκπαίδευση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στη συνέχεια διαβάστε διαγράμματα και παρακολουθήστε τις ενέργειες των τιμών, δημιουργώντας στρατηγικές με βάση τις παρατηρήσεις σας.

Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές με συναλλαγές σε χαρτί, αναλύοντας παράλληλα τα αποτελέσματα και κάνοντας συνεχείς προσαρμογές. Στη συνέχεια, ολοκληρώστε το πρώτο σκέλος του ταξιδιού σας με νομισματικό κίνδυνο που σας αναγκάζει να αντιμετωπίσετε θέματα διαχείρισης συναλλαγών και ψυχολογίας της αγοράς.

 

Ειδήσεις και συμβουλές για επενδύσεις, forex, trading, κρυπτονομίσματα, τράπεζες και δάνεια.

Επικοινωνία

financialbox22@gmail.com