Τι είναι τα NFT και πως μπορώ να αγοράσω

Σίγουρα θα έχετε δει την νέα τρέλα που ονομάζεται NFT, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε ακριβώς τι είναι, πώς λειτουργούν ή πώς μπορείτε να αγοράσετε NFT .

Αν και μπορεί να φαίνονται περίπλοκα με την πρώτη ματιά, τα NFT είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά απλή έννοια. Το NFT σημαίνει “non-fungible token” και είναι ουσιαστικά ένα μοναδικό, ψηφιακό συλλεκτικό αντικείμενο που αποθηκεύεται σε ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης σε ένα blockchain.

Συνεχίστε να διαβάζετε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι είναι ένα NFT, πώς μπορείτε να ξεκινήσετε να επενδύετε σε NFT, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

Πώς να αγοράσετε NFT

Για να μπορέσετε να αγοράσετε ένα NFT, θα χρειαστείτε ένα κρυπτογραφικό πορτοφόλι και ένα κρυπτονόμισμα που να είναι συμβατά με την αγορά NFT που έχετε επιλέξει.

Οι διαφορετικές αγορές NFT έχουν διαφορετικές απαιτήσεις κρυπτονομισμάτων, αλλά η πλειονότητα των αγορών NFT απαιτεί πορτοφόλι Ethereum. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα NFT βασίζονται στο Ethereum και λειτουργούν στο blockchain του Ethereum.

Πώς να αγοράσετε NFT με το Coinbase

Είναι σχετικά εύκολο να αγοράσετε NFT χρησιμοποιώντας το Coinbase. Απλώς ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Πρώτα απ ‘όλα θα χρειαστεί να αγοράσετε Ethereum (ETH) από την Coinbase – Χρησιμοποιήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να λάβετε 5 € ΔΩΡΕΑΝ σε Bitcoin που μπορείτε να ανταλλάξετε για ETH
 2. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να στείλετε τα ETH στο Πορτοφόλι σας Coinbase, το οποίο είναι διαφορετική εφαρμογή από την κύρια εφαρμογή Coinbase.
 3. Μπορείτε να κατεβάσετε το πορτοφόλι Coinbase εδώ – Το πορτοφόλι σας Coinbase είναι όπου κρατάτε μέρος του Ethereum σας για να αγοράσετε NFT.
 4. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε ένα NFT Marketplace όπως το Opensea και ανοίξτε έναν λογαριασμό.
 5. Στη συνέχεια, συνδέστε το πορτοφόλι Coinbase επιλέγοντας «Το προφίλ μου».
 6. Τέλος, ξεκινήστε την περιήγηση και την αγορά NFT.
 7. Το NFT σας θα είναι πλέον διαθέσιμο στο κρυπτογραφικό πορτοφόλι σας.

Σημείωση: Θα εξακολουθείτε να πληρώνετε τέλη συναλλαγής όταν αγοράζετε NFT. Το OpenSea χρησιμοποιεί το blockchain Ethereum στις περισσότερες περιπτώσεις και χρεώνει αυτό που είναι γνωστό ως  «gas fee» για συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων NFT, το οποίο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόσο απασχολημένο είναι το δίκτυο.

Τι είναι το NFT;

Ένα NFT είναι ένα ψηφιακό συλλεκτικό υλικό που αποθηκεύεται σε ένα blockchain και έχει πρόσβαση μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού σας. Είναι κάτι σαν μάρκες που έχουν σχεδιαστεί για να πιστοποιούν την ιδιοκτησία οποιουδήποτε ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου είναι συνδεδεμένο σε αυτό, συνήθως ένα κομμάτι ψηφιακής τέχνης ή μουσικής.

Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν αξία λόγω της αντιληπτής αξίας και της χρησιμότητάς τους, ένα NFT έχει αξία λόγω του περιουσιακού στοιχείου στο οποίο συνδέεται.

Η διαφορά μεταξύ των μη ανταλλάξιμων διακριτικών και άλλων μορφών ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου ή διακριτικού που μπορείτε να κατέχετε είναι ότι είναι μοναδικά και αναντικατάστατα. Τα περισσότερα NFT που μπορείτε να αγοράσετε πωλούνται σε ένα άλλο πρόγραμμα, όπως skins και επιλογές προσαρμογής σε ένα βιντεοπαιχνίδι.

Ενώ μπορείτε να πληρώσετε και να κατέχετε ένα αντικείμενο σε ένα παιχνίδι και να το εξοπλίσετε με τον χαρακτήρα σας, οποιοσδήποτε άλλος παίζει το παιχνίδι μπορεί επίσης να αγοράσει και να φορέσει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Με τα NFT, είστε ο μοναδικός κάτοχος αυτού του ψηφιακού στοιχείου και το πιστοποιητικό ψηφιακής ιδιοκτησίας σας είναι κρυπτογραφημένο στην τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιείτε.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε NFT είναι εντελώς μοναδικό και μπορεί να ανήκει μόνο σε ένα άτομο, όπως πχ ο διάσημος πίνακας της Μόνα Λίζα, μπορεί να αναπαραχθεί χιλιάδες φορές αλλά υπάρχει μόνο ένας ιδιοκτήτης που έχει τον αυθεντικό πίνακα. Εξαιτίας αυτού, τα μη ανταλλάξιμα tokens έχουν πρόσφατα εκτιναχθεί σε δημοτικότητα και ο διαδικτυακός χώρος NFT αναμένει ότι η αξία τους θα αυξηθεί στο μέλλον.

Αλλά προσέξτε, τα NFT είναι μια νέα και αναπόδεικτη επένδυση. Όπως και η επένδυση στο χρηματιστήριο, η αξία του NFT σας θα μπορούσε όσο εύκολα να αυξηθεί, τόσο εύκολα να μειωθεί.

Τι είναι ένα κρυπτοπορτοφόλι;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα χρειαστείτε για να αγοράσετε NFT είναι ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων.

Ένα τέτοιο πορτοφόλι (crypto wallet) είναι παρόμοιο με έναν ψηφιακό τραπεζικό λογαριασμό, με την έννοια ότι μπορείτε να αποθηκεύετε, να στέλνετε και να λαμβάνετε κρυπτονομίσματα και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Μπορείτε να αποκτήσετε ένα crypto wallet από ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων , τα περισσότερα από τα οποία θα έχουν επίσης τα δικά τους επώνυμα πορτοφόλια κρυπτογράφησης.

Μερικά από τα πιο κοινά πορτοφόλια είναι το πορτοφόλι Coinbase και το πορτοφόλι Metamask, και τα δύο είναι συνδεδεμένα με το blockchain Ethereum.

Μόλις έχετε ένα πορτοφόλι Ethereum και ένα κατάλληλο κρυπτονόμισμα μέσα σε αυτό (πιθανώς Ether), τότε μπορείτε να βρείτε μια αγορά NFT για να αγοράσετε.

Πριν ξεκινήσετε την περιήγηση στην πρώτη αγορά NFT που θα βρείτε, βεβαιωθείτε ότι τόσο το κρυπτογραφικό πορτοφόλι όσο και το επιλεγμένο κρυπτονόμισμα είναι συμβατά με την αγορά NFT από την οποία θέλετε να αγοράσετε NFT.

Τι είναι μια αγορά NFT;

Μια αγορά NFT είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που εμπορεύεται και διαχειρίζεται τις πωλήσεις NFT διεθνώς. Οι χρήστες μιας αγοράς NFT μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν NFT χρησιμοποιώντας διάφορα κρυπτονομίσματα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αγορών NFT που πωλούν μια ποικιλία διαφορετικών NFT, από ψηφιακά έργα τέχνης έως πιο εξειδικευμένα ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα, όπως κάρτες συναλλαγών.

Οι αγορές NFT έχουν συχνά γραμμές αναζήτησης και άλλες λειτουργίες που σας επιτρέπουν να περιηγηθείτε σε ό,τι σας αρέσει, με τιμές που κυμαίνονται από λίγα σεντ έως και χιλιάδες ευρώ.

Οι τιμές αναφέρονται συχνά σε ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μετατρέψετε μόνοι σας το κόστος σε ευρώ ή δολάρια για να υπολογίσετε την αξία του.

Πώς λειτουργούν οι αγορές NFT;

Οι περισσότερες αγορές NFT λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με άλλους ιστότοπους ηλεκτρονικών αγορών όπως το eBay, με κάθε NFT να αναφέρεται είτε σε μορφή “αγορά τώρα” ή σε μορφή δημοπρασίας.

Η αγορά NFT που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πιθανότατα θα έχει μια προεπισκόπηση του διακριτικού που αγοράζετε και μια τιμή που αναφέρεται στο Ethereum ή σε άλλο κρυπτονόμισμα.

Τα περισσότερα NFT πωλούνται σε μια δημοπρασία, όπου προσφέρετε ένα συγκεκριμένο ποσό έναντι άλλων αγοραστών σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και ελπίζετε να προσφέρετε το υψηλότερο ποσό πριν από τη λήξη του χρόνου που έχει ορισθεί. Ωστόσο, ορισμένα αναφέρονται σε μια σταθερή τιμή, επιτρέποντάς σας να αγοράσετε απλά NFT απευθείας από την πλατφόρμα για μια καθορισμένη τιμή.

Η αγορά NFT που θα επιλέξετε μπορεί επίσης να έχει πρόσθετες χρεώσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ένα «gas fee» που αντισταθμίζει την υπολογιστική ενέργεια που απαιτείται για την επεξεργασία της πληρωμής στο blockchain Ethereum.

Ποιες είναι μερικές δημοφιλείς αγορές NFT;

Μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες αγορές NFT είναι οι OpenSea, Binance και Mintable. Εδώ είναι πιθανό να βρείτε κομμάτια ψηφιακής τέχνης και μουσικής από καλλιτέχνες που βασίζονται στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι κάθε πλατφόρμα NFT λειτουργεί με τον δικό της τρόπο, χρησιμοποιεί τα δικά της κρυπτονομίσματα και ορίζει τις δικές της χρεώσεις συναλλαγών μαζί με άλλες χρεώσεις.

Περισσότερες εξειδικευμένες πλατφόρμες NFT, οι οποίες μπορεί να επικεντρώνονται σε πιο συγκεκριμένα ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα, περιλαμβάνουν το Axie, για το βιντεοπαιχνίδι NFT, Axie Infinity, και το NBA Top Shot, για τις κάρτες ψηφιακών συναλλαγών του αμερικανικού μπάσκετ.

Πώς να πουλήσετε NFT

Εάν θέλετε να πουλήσετε τα δικά σας μη ανταλλάξιμα tokens στο μέλλον, τότε υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι να το κάνετε: να ανταλλάξετε ένα NFT που έχετε ήδη αγοράσει ή να πουλήσετε ένα NFT που έχετε κόψει μόνοι σας.

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε σε ποια αγορά NFT θέλετε να πουλήσετε, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες χρεώσεις που θα χρειαστεί να καταβάλετε για να το καταχωρίσετε.

Διαπραγμάτευση ενός NFT που έχετε αγοράσει

Η πώληση NFT που έχετε ήδη αγοράσει είναι η απλούστερη επιλογή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διασφαλίσετε ότι το εν λόγω NFT αποθηκεύεται στο πορτοφόλι κρυπτογράφησης σε συνδυασμό με την αγορά στην οποία θέλετε να πουλήσετε.

Από εκεί, θα πρέπει απλώς να μπορείτε να το βάζετε προς πώληση με το πάτημα ενός κουμπιού. Ωστόσο, να θυμάστε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το NFT σας θα πουληθεί περισσότερο από ό,τι το αγοράσατε και η μακροπρόθεσμη αξία των NFT δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Πώληση ενός NFT που έχετε φτιάξει

Εάν θέλετε να κόψετε μόνοι σας NFT, τότε θα χρειαστείτε την εικόνα, το αρχείο μουσικής ή άλλο ψηφιακό στοιχείο που θέλετε να ανεβάσετε και ένα κρυπτογραφικό πορτοφόλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αγορά NFT που έχετε επιλέξει. Τα πορτοφόλια κρυπτογράφησης πρέπει να έχουν προχρηματοδοτηθεί για να μπορέσετε να καταχωρήσετε τα νέα NFT σας, καθώς οι περισσότερες αγορές NFT έχουν πρόσθετες χρεώσεις.

Κάθε αγορά προσεγγίζει τη κοπή των NFT διαφορετικά, αλλά τα περισσότερα θα προσφέρουν ένα απλό κουμπί «δημιουργία» ή μια παρόμοια λειτουργία στον ιστότοπο, η οποία θα συνοδεύεται από οδηγίες για το πώς να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τη μεταφόρτωση του διακριτικού που έχετε επιλέξει, την επιλογή του τρόπου πώλησης του NFT σας και την επιλογή μιας αρχικής τιμής.

Μπορώ να επενδύσω σε εταιρείες NFT;

Εάν δεν θέλετε να μεταβείτε στην αγορά NFT αμέσως, θα μπορούσατε να επενδύσετε σε εταιρείες που δημιουργούν τα δικά τους NFT. Αρκετές γνωστές, διεθνείς μάρκες έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν και να παράγουν τα δικά τους NFT, όπως η Funko, η Pizza Hut και η Pringles.

Η Funko έχει ήδη δείξει ότι ξέρει να παράγει συλλεκτικά αντικείμενα. Η Funko φτιάχνει πολύ περιζήτητες φιγούρες και βελούδινα παιχνίδια χιλιάδων χαρακτήρων της ποπ κουλτούρας σε ταινίες, τηλεόραση, κόμικς και βιντεοπαιχνίδια. Η τεχνογνωσία της εταιρείας έχει μεταφερθεί και στον κόσμο των ψηφιακών συλλεκτικών ειδών, καθώς κυκλοφόρησε το “Funko Digital Pop!” τον Ιούλιο του 2021.

Ίσως αξίζει επίσης να εξετάσουμε εταιρείες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την άνοδο των NFT, όπως εταιρείες κυβερνοασφάλειας και εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών που έχουν ανακοινώσει έργα που σχετίζονται με το NFT.

Είναι τα NFT καλή επένδυση;

Τα NFT θα μπορούσε να αποδειχθεί μια καλή μορφή επένδυσης αν πραγματικά έχουν έρθει για να μείνουν, αλλά ακόμα και έτσι δεν μπορούμε να πούμε πως δεν έχουν κάποιους κινδύνους. Η κύρια δύναμη των NFT είναι η μοναδικότητα και η αυθεντικότητά τους, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με πολλά συλλεκτικά αντικείμενα του πραγματικού κόσμου σήμερα.

Τα NFT που δημιουργούνται για συγκεκριμένους σκοπούς ή ανήκουν σε ορισμένες διασημότητες είναι πολύ πιο πολύτιμα από αυτά που κατασκευάζονται από έναν μικρό καλλιτέχνη και δίνονται σε έναν φίλο.

Σκεφτείτε τα σαν σπάνια κόμικς: τα σύγχρονα τεύχη του Amazing Spiderman αξίζουν μόνο πένες, αλλά η πρώτη εμφάνιση του Spiderman στο Amazing Fantasy 15 από το 1962 μπορεί να κοστίσει πάνω από 1.000 €.

Αυτό συμβαίνει επειδή το συγκεκριμένα τεύχη έχουν ιστορική σημασία και μπορεί να επαληθευτούν για την αυθεντικότητα τους από έναν ειδικό.

Η αξία ενός NFT γίνεται αντιληπτή ή κρίνεται εξ ολοκλήρου από το ιστορικό ή τη συνάφειά του, επομένως η πιθανότητα να κυκλοφορήσει το NFT σας για χιλιάδες στην αγορά είναι απίθανη.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθεί η αξία του με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν είναι μέρος μιας σειράς όπως το Bored Ape Yacht Club, όπου διατίθεται μόνο ένα συγκεκριμένο ποσό.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα NFT;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά η τεχνολογία πίσω από τα NFT έχει σίγουρα πολλές δυνατότητες. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει λόγος να περιορίζεται το blockchain σε εικονικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση της ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων του πραγματικού κόσμου, όπως έργα τέχνης ή ακόμα και σπίτια και αυτοκίνητα.

Αλλά τα ίδια τα NFT θα μπορούσαν να είναι κάτι περισσότερο από μια μόδα, που προορίζονται να χάσουν τη δημοτικότητά τους όταν η επόμενη viral ιδέα βγει στην αγορά. Ή, θα μπορούσαν να αποδειχθούν το πρώτο βήμα προς τη μαζική ψηφιακή ιδιοκτησία και συλλογή και να αυξήσουν την αξία τους για τα επόμενα χρόνια.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των NFT

Πλεονεκτήματα

 • Τα NFT διευκολύνουν την αγορά και την πώληση ψηφιακών μέσων σε μια αγορά NFT με αποδεικτικά ιδιοκτησίας και γνησιότητας αποθηκευμένα στο blockchain.
 • Τα NFT μπορούν να ωφελήσουν τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς που θέλουν να καταθέσουν τα προϊόντα τους προς πώληση και να βοηθήσουν τους αγοραστές να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι γνήσια.
 • Τα NFT μπορούν να κάνουν τη συλλογή πιο ελκυστική και διαδραστική, επιτρέποντας πιο αξιόπιστες αγορές και συναλλαγές από τα φυσικά συλλεκτικά αντικείμενα.

Μειονεκτήματα

 • Η δημοτικότητα των NFT έχει αυξήσει τις τιμές ορισμένων tokens που μπορεί να μην διατηρούν την αξία τους μακροπρόθεσμα.
 • Τα λανθασμένα αποθηκευμένα NFT κινδυνεύουν να παραβιαστούν και να κλαπούν, μαζί με κρυπτονομίσματα και άλλα εικονικά περιουσιακά στοιχεία. Μερικές φορές, το να έχετε ένα πορτοφόλι από μόνο του δεν αρκεί για να προστατεύσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία.
 • Μερικοί από τους τρόπους διαχείρισης των συναλλαγών blockchain που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος συνδέονται με την υψηλή παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου και τις επιβλαβείς για το περιβάλλον πρακτικές.

Ειδήσεις και συμβουλές για επενδύσεις, forex, trading, κρυπτονομίσματα, τράπεζες και δάνεια.

Επικοινωνία

financialbox22@gmail.com